Υπόσχονται ρύθμιση στη διαδοχική ασφάλιση

Υπόσχονται ρύθμιση στη διαδοχική ασφάλιση

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, και τα δύο μεγάλα κόμματα υπόσχονται ότι θα αντιμετωπίσουν την αδικία που υφίστανται όσοι συνταξιοδοτούνται έχοντας ασφαλιστεί σε περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους. Αλλωστε, όπως προκύπτει από την οικονομοτεχνική μελέτη που συνέταξε ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή αναλογιστών του υπουργείου και εκπροσώπων της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, προκύπτει ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Σύμφωνα με τη μελέτη, η σχετική δαπάνη κλιμακώνεται από 14 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου στα 252 εκατ. ευρώ το 15ο έτος. Μετά το 18ο έτος, θα αρχίσει η σταδιακή μείωση της δαπάνης.

Η ομάδα εργασίας για τη διαδοχική ασφάλιση πρότεινε τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου που επιθυμεί ο ασφαλισμένος να γίνει ο υπολογισμός, με κριτήριο το μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης. Ετσι, ο ασφαλισμένος θα μπορεί είτε να επιλέγει ως απονέμοντα φορέα αυτόν στον οποίο είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ημερών ασφάλισης είτε το ισχύον σύστημα που προβλέπει, υπό προϋποθέσεις, απονομή από τον τελευταίο φορέα. Το μέτρο, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων από διαδοχική ασφάλιση κατά 6%, θα αφορά μόνο όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος και μετά και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για τους ήδη συνταξιούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή