Περισσότεροι άνεργοι στον τουριστικό και κατασκευαστικό κλάδο

Περισσότεροι άνεργοι στον τουριστικό και κατασκευαστικό κλάδο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα άνοδο κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας φέτος τον Ιούνιο, με τους επιπλέον ανέργους σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008 να ανέρχονται σε 67.729. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), το ποσοστό ανεργίας του Ιουνίου διαμορφώθηκε στο 8,6%, από 8,5% που ήταν τον Μάιο του 2009 και 7,3% τον περυσινό Ιούνιο.

Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν επηρεάσει σημαντικά την πραγματική οικονομία της Ελλάδας κι έχουν δημιουργήσει περισσότερους ανέργους, κυρίως στους κλάδους του τουρισμού και των κατασκευών. Ετσι, οι άνεργοι τον Ιούνιο του 2009 έφτασαν τους 427.707, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν 359.978, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 18,8%. Πάντως, με χθεσινή της ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ αμφισβητεί τα στοιχεία για την ανεργία και κάνει λόγο για στατιστικές αλχημείες.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η ΕΣΥΕ «μετράει» και ανακοινώνει στατιστική ανεργία στο μισό απ’ ό, τι είναι η πραγματική, ενώ αναφέρει ότι δεν δημιουργούνται νέες θέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης, αλλά, αντιθέτως, «τα λουκέτα, τα τετραήμερα, οι απολύσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο». Παράλληλα, η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι για να αντιστραφεί η κατάσταση, χρειάζεται αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, με στόχο να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και απασχόλησης.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πλέον ότι το ποσοστό ανεργίας κατά μέσο όρο στο σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί στο 9,1%, με πιθανή μία απόκλιση της τάξης του 0,1%, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Πάντως, στο πρώτο εξάμηνο, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 9% και στο δεύτερο τρίμηνο στο 8,9%.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ για την ανεργία του Ιουνίου προκύπτει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νέοι, οι γυναίκες και τα νησιά.

Σε επίπεδο περιφερειών, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τον Ιούνιο του 2009 καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας 11,6%, από 10% που ήταν πέρυσι τον Ιούνιο. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρουσιάστηκε στην περιφέρεια της Ηπείρου (11,5% από 10,2%) και ακολούθησαν η Δυτική Ελλάδα (10,5% από 8,8%) και η Δυτική Μακεδονία (9,8% από 7,7%).

Ενδεικτικό της αρνητικής εξέλιξης στην ανεργία είναι το γεγονός ότι και στις 13 περιφέρειες της χώρας, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από Ιούνιο σε Ιούνιο. Το στοιχείο που αναδεικνύει τα προβλήματα του κλάδου του τουρισμού είναι η αύξηση των ανέργων σε όλα τα νησιά της χώρας. Στην Κρήτη από 5,3% αυξήθηκε στο 5,9%, στο Νότιο Αιγαίο από 4,4% σε 4,9%, στο Βόρειο Αιγαίο από 3,8% σε 4,5%, ενώ στα νησιά του Ιουνίου το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 6,4% από 3,9%. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μειωμένης τουριστικής κίνησης φέτος και των περικοπών στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρηματίες του κλάδου. Πέραν αυτών, τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας συνεχίζουν να υφίστανται, με τους νέους και τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών αυξήθηκε φέτος τον Ιούνιο στο 22,9% από 22,3% που ήταν τον Ιούνιο του 2008. Το 11,8% των νέων μεταξύ 25 και 34 ετών προσπάθησε τον Ιούνιο του 2009 να εργαστεί και δεν τα κατάφερε, όταν το αντίστοιχο ποσοστό του περυσινού Ιουνίου ήταν 10,3%, ενώ το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών ανήλθε στο 7,1% φέτος τον Ιούνιο από 5,1% πέρυσι τον Μάιο.

Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ήταν υπερδιπλάσιο αυτού των αντρών. Το 12,4% των ενεργά οικονομικών γυναικών ήταν άνεργο τον Ιούνιο του 2009, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών διαμορφώθηκε στο 5,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή