Πλήγμα και στο χονδρικό εμπόριο από την περιορισμένη κίνηση στην αγορά

Πλήγμα και στο χονδρικό εμπόριο από την περιορισμένη κίνηση στην αγορά

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε ο τζίρος στο χονδρικό εμπόριο και το β΄ τρίμηνο του 2009, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 15,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Στο μέγεθος αυτό ουσιαστικά αποτυπώνεται η κρίση που επικρατεί στο λιανεμπόριο ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω της περιορισμένης κίνησης στην αγορά, κρίση η οποία έχει οδηγήσει σε μειωμένες παραγγελίες, επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό το χονδρεμπόριο κι επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο αυτοί κλάδοι λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Πλήγμα για τον κλάδο του χονδρεμπορίου, όμως, αποτελεί αφενός η καθυστέρηση των πληρωμών από το Δημόσιο, καθώς πολλές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις κρατικές προμήθειες, και αφετέρου οι εκλογές καθώς έχουν «παγώσει» όλοι οι διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο του β΄ τριμήνου 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου του 2008 παρουσίασε μείωση κατά 15,3%, έναντι αύξησης 12,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009 ο τζίρος στο χονδρεμπόριο αυξήθηκε κατά 9%, εξέλιξη η οποία σχετίζεται κυρίως με την αύξηση των παραγγελιών των καταστημάτων εν όψει εορτών Πάσχα, έναρξης θερινής περιόδου και εκπτώσεων. Αλλωστε διαχρονικά το β΄ τρίμηνο κάθε έτους μαζί με το τελευταίο είναι αυτά κατά τα οποία πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων. Η αύξηση του τζίρου το δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο είναι ωστόσο μικρότερη σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε το 2008 μεταξύ και πάλι των δύο αντίστοιχων τριμήνων και ήταν της τάξης του 17,1%.

Διάχυτη δε είναι η απαισιοδοξία στους επιχειρηματίες του κλάδου για το επόμενο διάστημα, καθώς οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές αναμένεται να είναι ακόμη λιγότερες. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αν και οι επιχειρηματίες του κλάδου του λιανεμπορίου εμφανίστηκαν σχετικά ικανοποιημένοι καθώς λόγω των θερινών εκπτώσεων κατάφεραν να ρευστοποιήσουν τα αποθέματά τους, οι προοπτικές των πωλήσεων και των παραγγελιών προς προμηθευτές για το επόμενο διάστημα βαίνουν δυσμενέστερες.

Η μείωση των παραγγελιών σε συνδυασμό με τη σημαντική καθυστέρηση των πληρωμών από τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις, καθυστέρηση η οποία μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τους έξι μήνες, έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις του χονδρεμπορίου σε οριακή κατάσταση.

Επιπλέον, ο κλάδος πλήττεται και από την καθυστέρηση των πληρωμών του Δημοσίου, καθώς πολλές είναι οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις των οποίων ο κύριος όγκος των συναλλαγών τους πραγματοποιείται με το κράτος. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι εταιρείες εμπορίας φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, ενώ καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην προμήθεια γραφικής ύλης και αναλώσιμων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, οι προμηθευτές πληρώνονται κατά μέσο όρο τέσσερις μήνες μετά την παράδοση των παραγγελιών, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις οφειλών από το προηγούμενο έτος.

Στον τομέα του χονδρεμπορίου δραστηριοποιούνται 6.427 εταιρείες, οι οποίες καλύπτουν το 70,8% του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων νομικής μορφής Α.Ε. κι ΕΠΕ, ενώ στον κλάδο απασχολούνταν το 2008 173.285 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή