ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο συρτάρι το σχέδιο νόμου για το ΙΚΑ και ρυθμίσεις για τα Ταμεία

«Στον αέρα» βρίσκονται, λόγω πρόωρων εκλογών, βασικές εξαγγελίες του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τους κλάδους υγείας των Ταμείων, το ΙΚΑ, τα μηχανογραφικά συστήματα των ασφαλιστικών φορέων, αλλά και την κάλυψη μέρους των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς το ΙΚΑ με την έκδοση ομολόγων. Επίσης, δεν ολοκληρώθηκε ούτε η διαδικασία αποχαρακτηρισμού σειράς επαγγελμάτων και ειδικοτήτων από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών «ενσήμων».

Χθες η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φ. Π. Πετραλιά αποκάλυψε ότι στο παρά πέντε δεν έγινε δυνατή η προώθηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για το ΙΚΑ, παρότι είχε ολοκληρωθεί η υπογραφή του από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Το σχέδιο προέβλεπε πλήθος ρυθμίσεων για όλα τα Ταμεία με βασικότερο το διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ. Επίσης ρύθμιζε θέματα προσωπικού, τη σύσταση 1.600 νέων οργανικών θέσεων ιατρών και οδοντιάτρων, αλλά και την πριμοδότηση των νέων που συμμετέχουν σε προγράμματα «stage» των Ταμείων, ώστε να ληφθεί υπόψη η εμπειρία τους για μονιμοποίηση στο Ιδρυμα. Σε σχέση με την περιστολή των δαπανών υγείας, το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία δύο γενικών διευθύνσεων στην προοπτική της μελλοντικής ενοποίησης των κλάδων υγείας των Ταμείων.

«Στον αέρα» είναι και το νέο σύστημα πάγιας διευθέτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ που περιελάμβανε το σχέδιο νόμου. Επίσης, σε νέα αναβολή οδηγείται και η αλλαγή του συστήματος ασφάλισης με τα βαρέα και ανθυγιεινά, που είχε αποτελέσει και πρωθυπουργική δέσμευση, και ουδείς μπορεί να προδιαγράψει εάν θα γίνει αποδεκτό το πόρισμα της επιτροπής από την ηγεσία που θα αναλάβει τα ηνία του Απασχόλησης την επομένη των εκλογών.

Ασάφεια επικρατεί και ως προς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να δανειοδοτηθεί από την αγορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων με το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να ικανοποιηθεί ένα μέρος από τις 15.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για εφάπαξ των συνταξιούχων του Δημοσίου. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπέγραψε τη σχετική απόφαση.

Κενό γράμμα θα παραμείνει και η ρύθμιση για την αλλαγή του καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης, παρότι είναι ίσως η μοναδική ρύθμιση που έχει την αποδοχή και της παρούσας κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.