Ετοιμα γραφεία περιμένουν μισθωτές σε Ευρώπη και Ασία

Ετοιμα γραφεία περιμένουν μισθωτές σε Ευρώπη και Ασία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα στάδια της ολοκλήρωσης βρίσκονται δεκάδες επενδύσεις για την ανάπτυξη σύγχρονων γραφειακών χώρων στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής κι Αφρικής, εξέλιξη που μεταφράζεται σε περισσότερες επιλογές για τους υποψήφιους χρήστες/ενοικιαστές. Σύμφωνα με έρευνα της CB Richard Ellis (CBRE), κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να επιταχυνθεί ο ρυθμός ολοκλήρωσης της κατασκευής νέων κτιρίων-γραφείων κι ενδεχομένως η προσφορά να είναι μεγαλύτερη εκείνης του 2008. Μάλιστα, στην πλειονότητά τους αυτές οι επενδύσεις ξεκίνησαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Ωστόσο, από το 2010 και μετά, η προσφορά νέων ακινήτων αναμένεται να υποστεί καθίζηση, μιας και οι εταιρείες ανάπτυξης συνεχίζουν να αναβάλουν, ή ακόμα και να ακυρώνουν, έργα που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού. Για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να εντοπίσουν το κατάλληλο γι’ αυτούς ακίνητο από το 2011 και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι τους προσεχείς μήνες παρουσιάζεται μια πολύ καλή ευκαιρία στις εταιρείες που επιδιώκουν να μετεγκατασταθούν σε περιοχές χαμηλότερης προβολής κι επομένως φθηνότερες ή όσες κινούνται για τον εξορθολογισμό των χώρων που ενοικιάζουν. Ο δείκτης διαθεσιμότητας γραφείων (κενών κτιρίων) στην Ευρώπη των 27 χωρών-μελών, που καταρτίζει η CBRE, αυξήθηκε σε 7,8% του συνολικού αποθέματος κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009, από 6,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008. Μάλιστα, σε ορισμένες πόλεις, όπως το Λονδίνο και η Πράγα, οι κενοί χώροι γραφείων αυξήθηκαν έως και 4%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Σήμερα, όχι μόνο υπάρχουν περισσότερες επιλογές στην αγορά, αλλά επιπλέον οι ενοικιαστές απολαμβάνουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο καταβολής των ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες προσφέρουν πιο ελκυστικά «πακέτα», καθώς επιχειρούν να τονώσουν τη ζήτηση, η οποία περιορίστηκε έως και 33% στις περισσότερες από τις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό αντανακλάται και στο ύψος των ενοικίων, τα οποία έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με εντονότερα τα σημάδια στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη, ενώ από τη διόρθωση των τιμών δεν ξέφυγαν ούτε οι μέχρι πρότινος ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ο σχετικός δείκτης ενοικίων γραφείων της CBRE για τις χώρες της Ε.Ε. σημείωσε κάμψη κατά 3,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση η υποχώρηση να αγγίζει σχεδόν το 10%. Ακόμα όμως και στις πόλεις όπου τα ενοίκια παρέμειναν σταθερά, όπως π.χ. στη Φραγκφούρτη και το Μιλάνο, παρέχονται πλέον κίνητρα προς τους ενοικιαστές. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, περισσότεροι μήνες χωρίς την υποχρέωση καταβολής ενοικίου και μικρότερο χρονικό διάστημα υποχρεωτικής δέσμευσης παραμονής των ενδιαφερόμενων στο υπό ενοικίαση ακίνητο.

Πάντως, η CBRE προβλέπει ότι η ζήτηση γραφείων θα υποχωρήσει περαιτέρω στην Ευρώπη, εξέλιξη που θα διατηρήσει την πίεση στην πλευρά των ιδιοκτητών και θα αποβεί υπέρ των ενοικιαστών. Ωστόσο, οι ευκαιρίες αναμένεται να στερέψουν μετά ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή