Ενα χρόνο παράτασης δίνει η Ε.Ε. στην Ελλάδα

Ενα χρόνο παράτασης δίνει η Ε.Ε. στην Ελλάδα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπο με μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δείχνει να έχει εξαντλήσει τα όρια ανοχής της έναντι της Ελλάδος θα βρεθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Η στάση της Κομισιόν υπαγορεύεται από δύο παράγοντες. Πρώτον, ο φετινός δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία το έλλειμμα φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ, αντί του 3,7% που είχε τεθεί ως στόχος, και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην κρίση, αλλά και στις χρόνιες δημοσιονομικές αδυναμίες. Το υψηλό έλλειμμα σε συνδυασμό με την καθίζηση της οικονομίας δημιουργούν μια ισχυρή αυξητική δυναμική του δημοσίου χρέους.

Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από τα μέτρα που ελήφθησαν φέτος για τη συγκράτηση του ελλείμματος, καθώς στην πλειονότητά τους ήταν προσωρινού χαρακτήρα και εισπρακτικά. Η Κομισιόν, όταν έθετε την Ελλάδα σε επιτήρηση, ζητούσε μόνιμα μέτρα, κυρίως στο σκέλος των δαπανών, όπου θεωρεί ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περιστολής της κρατικής σπατάλης.

Δεδομένων αυτών, η στάση της απέναντι και στη νέα κυβέρνηση θα παραμείνει αυστηρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται να δώσει στην Ελλάδα παράταση ενός έτους, έως το 2011 -αντί των δύο ετών που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά- προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, απαιτώντας ταυτόχρονα ένα σαφές πρόγραμμα διαρθρωτικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενισχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Επίσης, σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα άτυπο, αλλά πιο αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή