Σε μείωση τιμών και προσφορές οδηγούνται οι κατασκευαστές

Σε μείωση τιμών και προσφορές οδηγούνται οι κατασκευαστές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαινόμενα ανάλογα εκείνων που εμφανίστηκαν στην αγορά κατοικίας μετά την πτώση του Χρηματιστηρίου στις αρχές της δεκαετίας καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Υπερχρεωμένοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, αναζητούν εναγωνίως αγοραστές, προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό, προς τέρψιν των κερδοσκόπων, ή όσων διαθέτουν σήμερα ρευστότητα. Κάτι ανάλογο είχε σημειωθεί και μετά την κατακόρυφη πτώση των μετοχών μετά το «πάρτι» του 1999, με αποτέλεσμα πολλοί εγκλωβισμένοι επενδυτές να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα περίφημα μετοχοδάνεια. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι τότε η αγορά κατοικίας ανθούσε, σε αντίθεση με την τωρινή εικόνα κάμψης, μεσούσης και της οικονομικής κρίσης.

Ασφαλώς, οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι ο γενικός κανόνας, αλλά η εμφάνισή τους αναμφίβολα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα όσα έπονται. Μεσίτες τονίζουν στην «Κ» ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές παραμένουν ανυποχώρητοι στις ζητούμενες τιμές τους, οι οποίες έχουν υποστεί μια διόρθωση της τάξεως του 15% κατά μέσο όρο πριν ξεκινήσουν οι εκπτώσεις που κορυφώθηκαν προς τα τέλη του 2008. Ωστόσο, εκτιμάται ότι εφόσον δεν βελτιωθεί αισθητά η ψυχολογία των υποψήφιων αγοραστών και βέβαια δεν αυξηθεί ο αριθμός τους, τότε οι περισσότεροι κατασκευαστές θα υποχρεωθούν σε νέες μειώσεις τιμών εντός των επόμενων τριών μηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο του μεσιτικού γραφείου Search & Find Realty, «ζήτηση υπάρχει, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008, όταν η αγορά πάγωσε. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και εξετάζουν πολλές περιπτώσεις ακινήτων, προτού καταλήξουν σε κάποια απόφαση. Το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής κατοικίας στην χαμηλότερη δυνατή τιμή». Ταυτόχρονα, υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι διαθέτουν κάποια ρευστότητα, αλλά δεν προχωρούν σε αγορές, αν δεν υπάρξει κάποια υποχώρηση από τον κατασκευαστή, κάτι που προς το παρόν δύσκολα συμβαίνει.

Οι κατασκευαστές από την πλευρά τους αναμένεται να κινηθούν το προσεχές διάστημα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων στις αδιάθετες κατοικίες τους. Πρόκειται για απόφαση που έλαβε εντός της εβδομάδας η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος και η οποία αφορά τουλάχιστον 100.000 κατοικίες, των οποίων οι ημιυπαίθριοι θα ρυθμιστούν από τις πολεοδομίες το αμέσως προσεχές διάστημα. Ο στόχος των εταιρειών είναι διττός, καθώς αφενός μεν θα νομιμοποιήσουν τους κλεισμένους ημιυπαίθριους χώρους, αφετέρου δε οι μαζικές αιτήσεις αναμένεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε περίπτωση που η επόμενη κυβέρνηση (εφόσον είναι άλλης κομματικής προέλευσης) κινηθεί για την αλλαγή, ή και κατάργηση της σχετικής ρύθμισης.

Σύμφωνα πάντως με την Εθνική Τράπεζα, η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα του 2010 και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα σημειώσουν περαιτέρω διόρθωση κατά 10% (περίοδος 2009-2010). Μόνο έτσι εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αδιάθετων κατοικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή