Ενισχυμένος κατά 6,1% ο Γενικός Δείκτης Παραγωγής στις κατασκευές

Ενισχυμένος κατά 6,1% ο Γενικός Δείκτης Παραγωγής στις κατασκευές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη παρουσιάστηκε η κατασκευαστική δραστηριότητα στη χώρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς ο Γενικός Δείκτης Παραγωγής στον κλάδο κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 6,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Κατά την ίδια περίοδο του 2008 (συγκριτικά με το 2007) η άνοδος είχε διαμορφωθεί σε 2,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της σημαντικής ενίσχυσης της παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού, δηλαδή του τομέα αμιγώς των κατασκευών και δη των δημοσίων έργων. Ο συγκεκριμένος δείκτης ενισχύθηκε κατά 19,6% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Το ποσοστό είναι ελαφρώς ενισχυμένο έναντι της ανόδου κατά 18,7% που είχε καταγραφεί κατά τη σύγκριση των περιόδων 2008-2007.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων (κτιρίων) εμφάνισε μείωση κατά 11,2%, δείγμα ότι η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να υστερεί χαρακτηριστικά. Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα του δεύτερου τριμήνου του 2008 (έναντι του αντίστοιχου του 2007) ήταν ακόμη χειρότερη, καθώς η πτώση της οικοδομής είχε διαμορφωθεί σε 12,3%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές έχει αναθεωρηθεί σύμφωνα με προσωρινά και διορθωμένα, ως προς τον πραγματικό αριθμό εργάσιμων ημερών, στοιχεία.

Ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων περιλαμβάνει την αξία κατεδάφισης κτιρίων, χωματουργικών εργασιών, κατασκευής και αποπεράτωσης κτιρίων. Αντίστοιχα, ο δείκτης παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού περιλαμβάνει την αξία κατασκευής αυτοκινητόδρομων, οδών, αεροδρομίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, γεφυρών, σηράγγων, δικτύων τηλεπικοινωνιών, υδραυλικών και λιμενικών εγκαταστάσεων.

Οικοδομική δραστηριότητα

Ενδιαφέρον θα έχει η πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας έως τα τέλη του έτους. Μέχρι σήμερα, οι ανεγέρσεις νέων οικοδομών έχουν μειωθεί κατακόρυφα, όπως αποδεικνύεται και από τις μηνιαίες αναφορές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δείχνει πτώση ακόμη και πάνω από 50% σε ορισμένες περιοχές της χώρας, με βάση τον όγκο. Ρόλο στην ανάκαμψη της οικοδομής θα έχει και το ζήτημα της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, η εφαρμογή του οποίου ξεκινάει το προσεχές διάστημα, μετά και τη γνωμάτευση του Αρείου Πάγου, κατόπιν αιτήματος του κλάδου των συμβολαιογράφων, που άναψε το «πράσινο φως» στην πραγματοποίηση αγοραπωλησιών κατοικιών με ημιυπαίθριους. Πάντως, όλα δείχνουν ότι η στάση αναμονής των κατασκευαστών θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, ώστε να απορροφηθεί το απόθεμα των απούλητων κατοικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή