Πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση των υπηρεσιών

Πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση των υπηρεσιών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσης προτεραιότητας ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται η Κομισιόν να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, για καθυστέρηση στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας. Το σχέδιο νόμου, αν και συζητήθηκε στη Βουλή, δεν πρόλαβε να ψηφιστεί, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία από την 1/1/2010, όπως προβλέπεται.

Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η ομάδα εργασίας της Κομισιόν στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε., για να παρουσιάσει κάθε κράτος την πορεία εναρμόνισης της κοινοτικής οδηγίας στις εθνικές νομοθεσίες.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εκλογών, με αποτέλεσμα, για ένα τουλάχιστον μήνα να υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία ψήφισης του νόμου και έκδοσης των περίπου 35 υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων που θα ερμηνεύουν τον νόμο.

Παράλληλα, το Βέλγιο ήταν η μοναδική χώρα που δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν θα προλάβει να ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία μέχρι το τέλος του έτους. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ότι από την πλευρά της θα ξεκινήσει τις τυπικές διαδικασίες για την αποστολή προς το Βέλγιο προειδοποιητικής επιστολής για μη συμμόρφωση, θέλοντας επί της ουσίας να στείλει το μήνυμα προς όλες τις χώρες, ότι θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την απελευθέρωση των υπηρεσιών από την 1η μέρα του νέου έτους. Αλλωστε, η περίοδος που έδωσε η Κομισιόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για να εναρμονίσουν το δίκαιό τους με αυτό της κοινότητας, ήταν τρία χρόνια, όταν συνήθως δίνει δύο χρόνια.

Ωστόσο, εκτός από το Βέλγιο που ανέφερε ότι δεν θα προλάβει, και την Ελλάδα που βρίσκεται σε περίοδο εκλογών, φαίνεται πως μεγάλος αριθμός χωρών ενδεχομένως να μην ενσωματώσει πλήρως την κοινοτική οδηγία εγκαίρως. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται οι ανατολικές χώρες, αλλά και η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, που δεν πήραν ξεκάθαρη θέση σχετικά με το αν θα ανταποκριθούν στο χρονοδιάγραμμα ή όχι.

Πάντως, η Κομισιόν πιέζει με κάθε τρόπο τις χώρες-μέλη να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες μέχρι τα τέλη του 2009. Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας με θέμα την απελευθέρωση των υπηρεσιών (την Ελλάδα κανονικά θα έπρεπε να εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης). Επίσης, την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνεδρίαση σε επίπεδο γενικών γραμματέων, ενώ τον Δεκέμβριο θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για να γίνει η τελική αποτίμηση της κατάστασης.

Παράλληλα, από τις 15 Ιανουαρίου έως και τα μέσα Μαρτίου, οι 27 χώρες της Ε.Ε. μαζί με τις 3 χώρες του ΕΟΧ (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία), θα χωριστούν σε έξι πενταμελείς ομάδες εργασίας, στις οποίες θα συζητηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν κυρίως τα θέματα διασυνοριακού ενδιαφέροντος.

Για τον λόγο αυτό και η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να είναι στην ομάδα εργασίας μαζί με Βουλγαρία και Ρουμανία τουλάχιστον, για να επιλυθούν πολλά ζητήματα σχετικά με το πώς θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή