ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Αύξηση της απασχόλησης από την «πράσινη οικονομία»

Στις 12.000 θα ανέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας εάν η Ελλάδα παράγει το 18% της συνολικής ενέργειας και το 34% της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης του ΙΝΕ, οι απαιτούμενες επενδύσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου εκτιμώνται σε 14,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, για την προοπτική της απασχόλησης στην «πράσινη οικονομία», η οποία δεν εξαντλείται στην ενέργεια (περιλαμβάνει τη βιολογική γεωργία, τη βελτίωση των ενεργειακών δικτύων, τη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας), είναι σε εξέλιξη έρευνα στο ΙΝΕ, με στόχο τον προσδιορισμό και τη συσχέτιση των επενδύσεων με την απασχόληση. Πάντως, όπως διαπιστώνεται και στην έκθεση, τα επαγγέλματα που αναμένεται να δημιουργηθούν στην «πράσινη οικονομία» είναι υψηλής τεχνικής εξειδίκευσης, συνεπικουρούμενα από επαγγέλματα μεσαίας τεχνικής εξειδίκευσης με επίπεδα αμοιβών γύρω ή πάνω από τον διάμεσο μισθό της χώρας, που δεν υπερβαίνει τα 1.250 ευρώ.

Διεθνές Φόρουμ Γούνας

Το πρώτο Διεθνές Φόρουμ Γούνας πρόκειται να διοργανώσει στην Καστοριά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών, από 15 έως τις 18 Οκτωβρίου. Στόχος του φόρουμ είναι να συμμετάσχουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι του κλάδου, καταθέτοντας παράλληλα ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου. Η περιοχή της Σιάτιστας και της Καστοριάς αποτελεί το μοναδικό εναπομείναν παραγωγικό κέντρο γούνας στον δυτικό κόσμο.

Στα 29,8 μεγαβάτ η ισχύς φωτοβολταϊκών

Διπλασιάστηκε σε διάστημα μόλις επτά μηνών η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα, και διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 29,8 μεγαβάτ, έναντι 14 μεγαβάτ τον Ιανουάριο, εξέλιξη που αποδίδεται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών για την ανάπτυξη της αγοράς. Μεταξύ αυτών, οι νόμοι που προβλέπουν υψηλές τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο και απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης, το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κ.ά. Τα στοιχεία παρουσίασε χθες ο κ. Γιάννης Βουγιουκλάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάπτυξης αγοράς του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σε ημερίδα, με θέμα «Φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα» που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα είναι οι βασικές τεχνολογίες στις οποίες θα στηριχθεί η επίτευξη των εθνικών και κοινοτικών στόχων που προβλέπουν 20% εξοικονόμηση ενέργειας ώς το 2020.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τουριστικές μελέτες

Την προσεχή και την επόμενη Παρασκευή καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους σε δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος που δημοσιοποίησε το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για την διενέργεια τουριστικών μελετών με οικονομικό αντικείμενο ύψους 250.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. H πρώτη μελέτη αφορά τον σχεδιασμό λειτουργίας ως τουριστικού πόρου του κάστρου CASTELLO ROSSO Καρύστου Ευβοίας, με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ. Λήξη ημερομηνίας υποβολής προσφορών έχει ορισθεί η 18η Σεπτεμβρίου. Η δεύτερη μελέτη αφορά τη δημιουργία στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μη άμεσα συνδεδεμένης με τον τουρισμό, αλλά συμπληρωματικής προς αυτόν, στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων νήσων, με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ. Λήξη ημερομηνίας των προσφορών έχει ορισθεί η 25η Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις προσφορές τους στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης (Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων).

Προγράμματα πιστοποίησης τον Νοέμβριο από το CSΕ

Τη δυνατότητα πιστοποίησης ως Climate Change Leader προσφέρει το Centre for Sustainability and Excellence (CSE). Στις 5 και 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο με τίτλο «Become a Qualified Climate Change Leader», αναγνωρισμένο από τον βρετανικό οργανισμό πιστοποίησης IEMA (Institute of Environmental Management and Assessment), όπου πιστοποιεί Climate Change Leaders. Σημειώνεται ότι το CSE μέσα από τα πιστοποιημένα προγράμματα του ΙΕΜΑ έχει ήδη πιστοποιήσει μέχρι σήμερα 50 CSR Practitioners από 12 διαφορετικές εθνικότητες, ενώ έχει υλοποιήσει με επιτυχία το CSR Practitioner σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Αραβικά Εμιράτα, Αμερική). Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες γενικών διευθυντών, συμβούλων περιβάλλοντος και επικοινωνίας, διεθνών σχέσεων και marketing καθώς και επαγγελματίες με έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη, που επιθυμούν να εξειδικευθούν και να πιστοποιηθούν στους τρόπους εφαρμογής και υλοποίησης στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή.