Πάνω από 11.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στο λιανεμπόριο σε ένα χρόνο

Πάνω από 11.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στο λιανεμπόριο σε ένα χρόνο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) επιβεβαιώνουν εν μέρει τις εκτιμήσεις του κλάδου για απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αν και το προηγούμενο διάστημα, από την έναρξη της κρίσης κι έπειτα, ο κλάδος του λιανεμπορίου εμφάνιζε σημαντικές αντοχές και ήταν από τους ελάχιστους όπου δεν είχε καταγραφεί μείωση της απασχόλησης, αλλά ακόμη και οριακή αύξηση, αυτό πλέον δεν ισχύει.

Μείωση του δείκτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης απασχολουμένων στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων στον κλάδο των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, το δεύτερο τρίμηνο του 2009 παρουσίασε μείωση 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

Με δεδομένο ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2008 οι απασχολούμενοι στο λιανεμπόριο και στον κλάδο των αυτοκινήτων ανέρχονταν με βάση τις έρευνες εργατικού δυναμικού σε 659.273, μέσα σε ένα χρόνο έχουν χαθεί 11.207 θέσεις εργασίας.

Διαχρονικά, ο συγκεκριμένος δείκτης από το 2005 έως και σήμερα παρουσιάζει πάντα αύξηση το δεύτερο τρίμηνο.

Η μόνη περίπτωση που σημείωσε μείωση ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2007, όταν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006 κατέγραψε μείωση η οποία όμως ήταν οριακή, της τάξης του 0,4%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ο δείκτης είχε παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2007.

Σούπερ μάρκετ

Ενδεικτικό των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι παραδοσιακοί κλάδοι του λιανεμπορίου, αυτοί που δραστηριοποιούνται στην πώληση διαρκών καταναλωτικών αγαθών, είναι το γεγονός ότι ο επιμέρους δείκτης της απασχόλησης παρουσιάζει μείωση 4,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Ακόμη και στα καταστήματα ειδών διατροφής (σούπερ μάρκετ) η αύξηση της απασχόλησης είναι οριακή, μόλις 0,4% σε ετήσια βάση, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επιδείνωση

Από τα στοιχεία, επίσης, προκύπτει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, αντί να βελτιώνεται, καθώς η απασχόληση στο λιανεμπόριο μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2009 κατά 4,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Στα καταστήματα ειδών διατροφής η μείωση ήταν 3,5%, ενώ στα καταστήματα ειδών εκτός διατροφής και καυσίμων η μείωση ήταν 4,6%.

Τα «λουκέτα»

Η μείωση της απασχόλησης στο λιανεμπόριο προέρχεται τόσο από τις μειώσεις προσωπικού στις οποίες καταφεύγουν αρκετές λιανεμπορικές επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας όσο και από τα ήδη αρκετά «λουκέτα» στον κλάδο, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα

Από το σύνολο των απασχολουμένων στο λιανεμπόριο το 49% είναι μισθωτοί, το 29,5% αυτοαπασχολούμενοι, το 12,6% εργοδότες και το 8,9% βοηθοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή