Στα 2,3 δισ. οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές

Στα 2,3 δισ. οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, που κυκλοφορούν στην αγορά στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, εκτινάσσοντας τους δείκτες ασφυξίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Από τα 2,3 δισ. ευρώ, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίστηκαν, ενώ 159,6 εκατ. ευρώ είναι οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι στο τέλος του έτους, το σύνολό τους θα προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ.

Επιβράδυνση τον Αύγουστο

Πρόκειται για πρωτοφανές ύψος για τα δεδομένα της αγοράς, όχι μόνο σε επίπεδο 8μήνου, αλλά και σε ετήσια βάση, αφού η χειρότερη χρονιά ήταν το 2005, όταν το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών για όλο το έτος, είχε φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ.

Τα αναλυτικά στοιχεία της Τειρεσίας που δημοσιεύθηκαν χθες, δείχνουν ότι οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 114,8% και ανήλθαν σε 209,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 19,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 43,7%.

Η εξέλιξη των ακάλυπτων επιταγών τον Αύγουστο δείχνει ανακοπή του φρενήρους ρυθμού με τον οποίο αυξάνονταν μέχρι σήμερα, καθώς ο ρυθμός με τον οποίο αυξήθηκαν τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, είναι σαφώς χαμηλότερος από το 290%, που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο.

Στην ίδια διαπίστωση συνηγορούν και τα στοιχεία για τον αριθμό των τεμαχίων που σφραγίστηκαν, που δείχνουν ότι τα σφραγισμένα τεμάχια ανήλθαν στα 22.973, αριθμός αυξημένος κατά 151,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008, αλλά μικρότερος με τα υψηλά επίπεδα των 34.112 και 33.732, που είχαν καταγραφεί τον Μάιο και Ιούνιο αντίστοιχα.

Η ανακοπή αυτή αποτελεί θετική ένδειξη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν συνιστά και ασφαλή εκτίμηση για σταδιακή εκτόνωση του προβλήματος, στον βαθμό που ο όγκος των μεταχρονολογημένων δεν φαίνεται να περιορίζεται. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ΔΙΑΣ, το ύψος των επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά και περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα, ανήλθε το 2008 στα 153 δισ. ευρώ. Για το 2009, τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο κάνουν λόγο για 40 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι υπολογισμοί για το σύνολο του έτους να ανεβάζουν το ύψος των μεταχρονολογημένων επιταγών στα 160 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες

Πιο φειδωλές πάντως εμφανίζονται οι τράπεζες στην έκδοση νέων καρνέ και η περαιτέρω επιδείνωση των ακάλυπτων επιταγών είναι σε άμεση συνάρτηση της σκλήρυνσης της στάσης από την πλευρά των τραπεζών, στον βαθμό που η πλειοψηφία των επιταγών που σφραγίζονται είναι κυρίως από ιδιώτες.

Η πορεία των πωλήσεων του χονδρικού εμπορίου και του λιανεμπορίου, οι δείκτες των οποίων υποχώρησαν στο εξάμηνο στο 15,3% και 14,5% αντίστοιχα, αποτελεί κρίσιμο επίσης παράγοντα για την περαιτέρω επιδείνωση της ικανότητας της αγοράς να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Οι εκτιμήσεις για τον μέσο χρόνο της διάρκειας των επιταγών που κυκλοφορούν, σημειώνουν ότι αυτή δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στο 6μηνο, καθώς το σύνολο της αγοράς επιδιώκει να περιορίσει το πρόβλημα, μειώνοντας τις παραγγελίες σε εμπόρευμα, ενώ αρκετοί χονδρέμποροι έχουν πάψει να δέχονται μεταχρονολογημένες επιταγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή