Αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για το χρέος

Αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για το χρέος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική αντιπαράθεση για τα θέματα της οικονομίας συνεχίστηκε και χθες μεταξύ του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά τους να επιρρίψει ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η εξέλιξη του χρέους, αλλά και η φορολογία βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας τις δύο τελευταίες ημέρες, χωρίς ωστόσο να προκύπτει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ζήτησε από τη Ν. Δ. να εξηγήσει «πού πήγαν τα επιπλέον 100 δισ. ευρώ που δανείστηκε η κυβέρνηση μέσα σε 5 χρόνια». Χθες, ο κ. Παπαθανασίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι από το 2003 έως το 2008 το χρέος αυξήθηκε κατά 79,6 δισ. ευρώ (από 182,39 δισ. ευρώ στα 262,07 δισ. ευρώ), με το 87% του ποσού αυτού να «οφείλεται σε ανελαστικές υποχρεώσεις που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ έως το 2003 και οι οποίες βαρύνουν τον ελληνικό λαό έως σήμερα».

Δηλαδή, μόνο το υπόλοιπο 13%, ή περίπου 10,2 δισ. ευρώ, προστέθηκε την τελευταία πενταετία εξαιτίας των πολιτικών της Ν. Δ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στις επισημάνσεις αυτές, δεν γίνεται λόγος για τις φετινές εξελίξεις στο σκέλος του χρέους, που έχει υπερβεί κάθε στόχο και κινείται σε επίπεδα υψηλότερα του 100% του ΑΕΠ. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης έχει ξεπεράσει τα 282 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το 2009, το δανειακό πρόγραμμα έχει «σπάσει» κάθε ρεκόρ. Εως τώρα το Δημόσιο έχει αντλήσει 55,4 δισ. ευρώ και υπάρχουν ενδείξεις πως ο δανεισμός μάλλον θα αυξηθεί σε επίπεδα άνω των 60 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι και το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, αφού η Ελλάδα από τον Απρίλιο και μετά δανείζεται για να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και όχι τις υποχρεώσεις της (τόκους και χρεολύσια) προς τους δανειστές της.

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανασίου κάλεσε τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να απαντήσει σαφώς ως προς το ποιο είναι το ύψος του εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων που θεωρεί χαμηλό και μεσαίο και δεν θα φορολογηθεί περισσότερο, ενώ διερωτήθηκε γιατί αποφεύγει να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή