Εκρηξη του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ και αρνητική ανάπτυξη

Εκρηξη του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ και αρνητική ανάπτυξη

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την πορεία της οικονομίας προχώρησε και επισήμως χθες το οικονομικό επιτελείο. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε ότι το έλλειμμα του 2009 θα διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ τουλάχιστον, ενώ το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί από την αποδοτικότητα των εισπρακτικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση το καλοκαίρι.

Αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού κινείται στην περιοχή του 9% -10% του ΑΕΠ και ακολουθεί ανοδική πορεία. Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις που τοποθετούν το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 στην περιοχή του 7% με 8% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί.

Και όλα αυτά, σε μια χρονιά που το οικονομικό επιτελείο είχε θέσει ως στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ από 5% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι.

Ανάκαμψη

Ο κ. Παπαθανασίου, εκτός της εκτόξευσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος, για πρώτη φορά από το 1993.

«Το ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή συρρίκνωση», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και επισήμανε ότι πρόκειται για πρόβλεψη, η οποία συμπεριλαμβάνει και στοιχεία από τη θερινή τουριστική κίνηση.

Επίσης, εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα κρατήσει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα το επιτόκιο για αρκετό διάστημα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις. Το γεγονός αυτό -σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου- θα βοηθήσει τις οικονομίες να ανακάμψουν, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι δεν «βλέπει» κίνδυνο για ανάκαμψη δύο ταχυτήτων στη Ζώνη του Ευρώ. Μάλιστα, προέβλεψε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα αυξηθεί τουλάχιστον όσο θα ενισχυθεί και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης.

Δημόσια έσοδα

Η μείωση του ΑΕΠ συμπαρέσυρε σε πτώση και τα δημόσια έσοδα, γεγονός που θα «ωθήσει το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη αυτή καλύπτει την προηγούμενη (3,7% του ΑΕΠ) και εξαρτάται από την επιτυχία των προσωρινών μέτρων, όπως για παράδειγμα η φορολόγηση των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής.

Το ΠΑΣΟΚ

Μετά από αυτές τις δηλώσεις του υπουργού για το έλλειμμα, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, παρέπεμψε τον υπουργό, κ. Παπαθανασίου, στις προβλέψεις που ήδη έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ και κάνουν λόγο για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 7%-8% του ΑΕΠ, το 2009.

Παράλληλα, δήλωσε πως «η παραδοχή του υπουργού ότι το έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον 6%, επιβεβαιώνει ότι όλα τα μέτρα που έλαβε, όχι μόνο δεν έβαλαν φρένο στις σπατάλες, αλλά επέτειναν την ύφεση και τη δημοσιονομική εκτροπή».

Απαντώντας ο κ. Παπαθανασίου στις δηλώσεις αυτές, διερωτήθηκε γιατί την ώρα που πρέπει να εξοικονομηθούν 12,5 δισ. ευρώ -σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΑΣΟΚ- το ΠΑΣΟΚ προτείνει και νέες δαπάνες ύψους 10,7 δισ. ευρώ.

Μείωση δαπανών

Πάντως, ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε ότι «η εισοδηματική πολιτική είναι ξεκάθαρα προσαρμοσμένη στο πλαίσιο της περικοπής των δημόσιων δαπανών» και ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση από την Κομισιόν για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, την οποία όμως «πρέπει να αποδείξουμε ότι την αξίζουμε», όπως ανέφερε.

Δανειακό πρόγραμμα

Για το κρίσιμο ζήτημα του δανεισμού, που για φέτος η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει 55,4 δισ. ευρώ με ιδιαιτέρως υψηλό κόστος για χώρα που είναι μέλος της Ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου αρκέστηκε στο να αναφέρει ότι τον Οκτώβριο θα γίνει δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι λήξεις παλαιότερων εκδόσεων. Υπάρχουν πάντως προβλέψεις από παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες το συνολικό ποσό που θα δανειστεί φέτος το Δημόσιο ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ. Αυτό γιατί με δεδομένο τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομίας να δανειστεί εκ νέου για να καλύψει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού. Για το 2010, ο κ. Παπαθανασίου δεν έκανε καμία εκτίμηση σχετικά με το ποσό που θα δανειστεί το Δημόσιο, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν «ανεύθυνο» να γίνει από τώρα. Επισήμανε ωστόσο ότι το δανειακό πρόγραμμα του νέου έτους θα πρέπει να είναι «ευέλικτο», έτσι ώστε να μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις όποιες συνθήκες υπάρξουν στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή