ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατηρεί την πρωτιά ο ελληνόκτητος στόλος

Την ηγετική του θέση στην αγορά διατηρεί και το 2009 ο ελληνόκτητος στόλος, αντιπροσωπεύοντας το 15% της παγκόσμιας χωρητικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ). Παρά τις προκλήσεις και τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, σημειώνεται στην ανάλυση της ΕΤΕ, οι Ελληνες εφοπλιστές πέτυχαν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν ενισχύοντας τη θέση τους στη διεθνή αγορά, αλλά και βελτιώνοντας την ποιότητα του στόλου τους, με τη μέση ηλικία των πλοίων να μειώνεται περαιτέρω στα 11,9 έτη συγκριτικά με 12,9 έτη που ισχύει ως μέσος όρος για τον παγκόσμιο στόλο.

Βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης είναι ότι η επιβεβλημένη άσκηση μιας επιθετικής πολιτικής αναφορικά με τις ακυρώσεις και αποσύρσεις πλοίων θα επιτρέψει την εξισορρόπηση της αγοράς και τη διαμόρφωση των ναύλων σε αποδεκτά επίπεδα, μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημαντική ώθηση στην τουριστική προβολή της Μυκόνου αναμένεται να δώσει η ταινία «Kings of Mykonos» που «γυρίζεται» αυτό το διάστημα στο νησί. Πρόκειται για μια ελληνοαυστραλιανή παραγωγή στην οποία μετέχουν και Ελληνες ηθοποιοί, που υπολογίζεται να προβληθεί το επόμενο καλοκαίρι. Ο δήμαρχος Μυκόνου κ. Αθ. Κουσαθανάς-Μέγας εξέφρασε την ικανοποίησή του που η συγκεκριμένη ταινία θα προβάλει «όλες τις γωνιές του νησιού στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου».

15 Οκτώβριου η έκθεση Sport Show & Fashion

Για το τετραήμερο 15-18 Οκτωβρίου μετατίθεται η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Sport Show & Fashion, λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Σημειώνεται ότι αρχική ημερομηνία διεξαγωγής ήταν το διάστημα 1-4 Οκτωβρίου. Η έκθεση, που διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ξιφασκίας. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της διοργανώτριας εταιρείας, κ. Βαγγέλη Χαραλάμπους, μοναδικό κριτήριο αλλαγής της ημερομηνίας της έκθεσης είναι η ανάγκη να διασφαλιστεί η επιτυχία της συμμετοχής των εταιρειών – εκθετών, ώστε να αποβεί γι’ αυτές όσο το δυνατόν πιο αποδοτική και κερδοφόρα. Στο πλαίσιο αυτό, η 5η Εκθεση Sport Show & Fashion αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο στην εμπορική πολιτική των εταιρειών αθλητισμού και μόδας που έχουν δώσει ήδη το «παρών». Ετσι, θα αναδειχθούν τα νέα προϊόντα που θα παρουσιαστούν στους καταναλωτές και τους επαγγελματίες του χώρου, ενώ θα υπάρξουν και ευκαιρίες επιχειρηματικών επαφών και συμφωνιών.

Ρεκόρ στην απαισιοδοξία τα ελληνικά νοικοκυριά

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται πλέον η απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών, για την επόμενη μέρα, μετά την κρίση και τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε αυτή στην παγκόσμια οικονομία.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει σε μελέτη της Eurobank EFG. Στην έκθεση αναλύεται η πληροφόρηση που αντλείται από τις μηνιαίες επισκοπήσεις, που εκπονούνται για λογαριασμό της DG ECFIN για την Εμπιστοσύνη του Καταναλωτή (ΕτΚ) στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και οι ισχυρότατοι κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία, που ακολούθησαν την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ Lehman Brothers (Σεπτέμβριος 2008), έχουν οδηγήσει την ψυχολογία των καταναλωτών και, ευρύτερα των νοικοκυριών τους, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στη χώρα μας, όπου η ψυχολογία, όπως μετράται με την έρευνα της ΕτΚ, χαρακτηρίζεται από μεγάλη απαισιοδοξία, σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που επικρατεί στην Ευρωζώνη.

Απλοποίηση φορολογικού συστήματος

Στοχεύοντας στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, αλλά και στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την οικονομική ανάπτυξη, ξεκινούν την επόμενη Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του τριήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, με τη συμμετοχή του Προγράμματος Σπουδών «Φορολογία και Ελεγκτική» του Παντείου Πανεπιστημίου, του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας και του οργανισμού Invest in Greece. Θέμα των εργασιών του συνεδρίου είναι «Η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, κυρίαρχος παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας». Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί ο βαθμός αναγκαιότητας απλοποίησης και σταθεροποίησης του φορολογικού συστήματος της χώρας, στο πλαίσιο της ζητούμενης, από όλους, οικονομικής ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή