Ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του άξονα Ακτίου – Αμβρακίας

Ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του άξονα Ακτίου – Αμβρακίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική ήταν τελικά η έκβαση του έργου κατασκευής του οδικού άξονα Ακτίου – Αμβρακίας, καθώς παρά τις πρόσφατες επιπλοκές, η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που διεξήχθη εντός της εβδομάδας, επικύρωσε εν τέλει τη σύμβαση του έργου. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο είχε προηγηθεί απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία είχε κρίνει άκυρο τον διαγωνισμό επιλογής των αναδόχων, λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων χρονικών περιθωρίων. Ακολούθησε η ένσταση του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά της απόφασης, η οποία τελικά έγινε δεκτή και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα.

Ο άξονας Ακτιο – Αμβρακία περιλαμβάνει την κατασκευή 48,5 χιλιομέτρων και είναι προϋπολογισμού 338,2 εκατ. ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο, με τις τέσσερις επιμέρους εργολαβίες να ανατίθενται στην ΑΕΓΕΚ και εταιρείες συμφερόντων του κ. Μαρούλη, ενώ σε μία εξ αυτών επικράτησε η Μηχανική. Συγκεκριμένα, η ΑΕΓΕΚ μειοδότησε στην εργολαβία σύνδεσης Ακτίου με τον Δυτικό Αξονα Βορρά-Νότου, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ (έκπτωση 50,4%), ενώ η κοινοπραξία Consortia Stabile – Intallipreze, συμφερόντων του μεγαλομετόχου της ΑΕΓΕΚ κ. Μαρούλη, ανέλαβε την τέταρτη κατά σειρά εργολαβία, προϋπολογισμού 52,3 εκατ. ευρώ, προσφέροντας έκπτωση 51,85%. Αντίστοιχα η Ιόνιος, επίσης του κ. Μαρούλη, μειοδότησε στη δεύτερη εργολαβία, ύψους 33 εκατ. ευρώ που απευθυνόταν σε εταιρείες της ΣΤ΄ Τάξης του εργοληπτικού πτυχίου, προσφέροντας έκπτωση 50,23%. Η τρίτη εργολαβία με προϋπολογισμό 39,4 εκατ. ευρώ, κατέληξε στη Μηχανική, η οποία έδωσε έκπτωση 52,03%.

Η επιπλοκή, η οποία τελικά δεν στάθηκε ικανή να ακυρώσει τον διαγωνισμό, οφειλόταν στο ότι όταν ακυρώθηκε για τελευταία φορά ο διαγωνισμός (λόγω αντίστοιχων στάσεων εργασίας των μηχανικών του Δημοσίου για λόγους εργασιακών δικαιωμάτων τους), έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία της επαναπροκήρυξης, η οποία προβλέπει τη δημοσίευση της προκήρυξης και στη συνέχεια, μετά το πέρας 52 ημερών, τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Αντιθέτως, το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να προκηρύξει το έργο με τη διαδικασία της συντετμημένης προθεσμίας (ήτοι περί τις 30 ημέρες), για την οποία ισχύει η προϋπόθεση να έχει γίνει η προδημοσίευση της προκήρυξης στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, με αποτέλεσμα το Ελεγκτικό Συνέδριο να καταλήξει στην αρχική ακυρωτική απόφαση. Το επιχείρημα του υπουργείου, που έγινε τελικώς δεκτό στην τελευταία συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ήταν ότι εξέλαβε ως προδημοσίευση την πρότερη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού (μιας και αυτός «έτρεχε» από τον Μάρτιο), επομένως δικαιολογήθηκε η απόφαση να αξιοποιηθεί η λύση της συντετμημένης προθεσμίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή