Χαμηλή πτήση για τις άμεσες ξένες επενδύσεις

Χαμηλή πτήση για τις άμεσες ξένες επενδύσεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικός είναι ο αντίκτυπος της κρίσης στις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) που την τελευταία διετία έχουν συρρικνωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ των 1,97 τρισ. δολαρίων του 2007 στα 1,7 τρισ. το 2008 και εκτιμάται πως το τρέχον έτος θα περιορισθούν σε επίπεδα κάτω του 1,2 τρισ. δολαρίων. Η κρίση προκάλεσε, άλλωστε, δραστικές αλλαγές στο επενδυτικό τοπίο με τη μερίδα των αναπτυσσόμενων οικονομιών στις παγκόσμιες ροές να εκτινάσσεται το 2008 στο 43%. Εξίσου σημαντικές ήταν οι αλλαγές που επέφερε η κρίση στην κατανομή εισροών και εκροών.

Οι εξελίξεις καταγράφονται αναλυτικά στη σχετική έκθεση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) που παρουσιάσθηκε χθες στο αμερικανικό κολέγιο της Αθήνας Deree από την κ. Μαρίνα Παπαναστασίου, επισκέπτρια καθηγήτρια του Deree και ερευνήτρια στο Copenhagen Business School της Δανίας. Η UNCTAD προσβλέπει σε σταδιακή ανάκαμψη το 2010, αλλά οι αρχικές εκτιμήσεις από 96 χώρες καταδεικνύουν ότι μόνο μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2009 οι εισροές σημείωσαν πτώση 44% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Στις ανεπτυγμένες χώρες από τις οποίες ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση, η μείωση των επενδύσεων το 2008 έφθασε στο ποσοστό του 29%, ενώ εξακολουθούσαν να αυξάνονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Η απόκλιση εξέλιπε προς τα τέλη του προηγούμενου έτους, οπότε γενικεύθηκε η υποχώρηση σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες.

Η μεγάλη μείωση του 2008 στις ανεπτυγμένες χώρες οφείλεται κυρίως στη ραγδαία πτώση 39% που σημείωσαν οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές μετά την εκτίναξη του 2007. Στην Ευρώπη οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών έκαναν βουτιά 56% και στην Ιαπωνία 43%. Γενικότερα η κρίση περιόρισε σε όλον τον κόσμο ραγδαία τις συμφωνίες αξίας άνω του ενός τρισ. δολαρίων. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες παρουσίασαν μεγαλύτερη αντοχή στην κρίση το α΄ εξάμηνο του 2008 καθώς οι οικονομίες τους δεν είναι τόσο συνδεδεμένες με τον τραπεζικό κλάδο Ευρώπης και ΗΠΑ. Εξακολούθησαν, μάλιστα, να σημειώνουν ανάπτυξη χάρη στην εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων.

Τη μεγαλύτερη αύξηση γνώρισε η Αφρική με 27% και η ζώνη Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής με 13% αλλά και 17% σημείωσαν οι εισροές σε νότια, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία που απορρόφησαν 298 δισ. δολάρια το 2008. Ακολούθησε, όμως, σημαντική πτώση το α΄ τρίμηνο του 2009. Παρεμφερείς ήταν οι εξελίξεις στις οικονομίες σε μετάβαση της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κοινοπολιτείας, όπου το 2008 οι εισροές σημείωσαν αύξηση 26% στα 114 δισ. δολάρια για να βυθιστούν το α΄ τρίμηνο του 2009 κατά 47% σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή