Διώχνουν αγοραστές εκτός Ε.Ε. οι περιορισμοί στις παραμεθόριες

Διώχνουν αγοραστές εκτός Ε.Ε. οι περιορισμοί στις παραμεθόριες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγωμένη» ήταν φέτος η αγορά εξοχικής κατοικίας σε τουριστικές περιοχές της χώρας, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες παραμεθόριες. Σύμφωνα με τις απόψεις μεσιτών αλλά και κατασκευαστών που δραστηριοποιούνται σε αγορές της Βόρειας Ελλάδος και κυρίως της Χαλκιδικής, η φετινή κρίση ανέδειξε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα με τους περιορισμούς που ισχύουν για αγορές ακινήτων από υπηκόους χωρών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.

«Η εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς είναι περιορισμένη. Φέτος η ζήτηση από το εξωτερικό ήταν λόγω της κρίσης ακόμα χαμηλότερη. Το γεγονός αυτό ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που έχει αναδειχθεί λόγω των νομικών περιορισμών που ισχύουν για τις αγορές ακινήτων που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές όπως είναι η Χαλκιδική για αρκετές κατηγορίες υποψήφιων αγοραστών, όπως για παράδειγμα για τους Ρώσους οι οποίοι παρά την οικονομική κρίση θα μπορούσαν να απορροφήσουν ένα όχι ευκαταφρόνητο αριθμό εξοχικών κατοικιών. Πολλές «κλεισμένες» συμφωνίες έσπασαν όταν οι υποψήφιοι αγοραστές πληροφορήθηκαν ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή θα πρέπει να δοθούν εγκρίσεις από μία σειρά δημόσιων υπηρεσιών. Ακόμα και τα προσύμφωνα είναι ουσιαστικά στον «αέρα», ενώ τα «παράθυρα» που προσφέρουν οι υπεράκτιες εταιρείες τα κλείνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε μία περίοδο που όλοι αναζητούν αγοραστές με το ντουφέκι, εμείς καταφέρνουμε και τους διώχνουμε», τονίζει χαρακτηριστικά κατασκευαστής που δραστηριοποιείται στην αγορά της Χαλκιδικής με έντονη επενδυτική παρουσία στα Βαλκάνια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν ότι οι αγοραστές από την Ανατολική Ευρώπη μπορούν να απορροφήσουν ένα σημαντικό ποσοστό αδιάθετων νεόδμητων εξοχικών, αφού και ρευστότητα διαθέτουν και διάθεση να επενδύσουν στην ελληνική αγορά. Οι περιορισμοί πλήττουν κυρίως την αγορά μεσαίας αξίας ακινήτων, στην οποία υπάρχει άμεση συνάφεια του αγοραστή ως φυσικού προσώπου, αντίθετα στις μεγάλες δουλειές όπως για παράδειγμα οι επενδύσεις σε γη, τα προβλήματα είναι μικρότερα, αφού κλείνονται μέσω εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Κρήτη, η ζήτηση από τους συγκεκριμένους αγοραστές ήταν φέτος αισθητά περιορισμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή