Επενδύσεις στον κοσμο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας της Βρετανίας

Τα προβλήματα της στεγαστικής πίστης στη Μεγ.  Βρετανία θα διατηρηθούν, σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young, με αποτέλεσμα να επανακάμψει η ύφεση στην αγορά κατοικίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Σύμφωνα με την Enrst & Young, μετά τη νέα διόρθωση των τιμών στο πρώτο μισό του 2010, οι τιμές θα παραμείνουν στάσιμες για την επόμενη διετία. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η δυσκολία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση, η οποία ακόμα κι αν εξασφαλιστεί, θα είναι ιδιαίτερα ακριβή.  Κατά τον Αύγουστο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,1% (σε μηνιαία βάση), που είναι η μεγαλύτερη άνοδος από το 2006. Ωστόσο, οι αξίες των κατοικιών παραμένουν 15% χαμηλότερα από το ανώτατο σημείο τους, το καλοκαίρι του 2007, με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να οφείλουν περισσότερα απ’ ό, τι αξίζει το σπίτι τους. Η Ernst & Young αποδίδει την πρόσφατη άνοδο των τιμών στην πολύ μεγάλη έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες είναι εγκλωβισμένοι εξαιτίας ακριβώς της πτώσης των τιμών, ενώ άλλοι διστάζουν να πωλήσουν λόγω των απωλειών που θα έχουν.

Στο σφυρί τα ακίνητα Μέιντοφ

Προς πώληση οδεύουν τα ακίνητα του Μπέρναντ Μέιντοφ, μετά τη φυλάκισή του για τη γνωστή υπόθεση απάτης. Οι Αρχές προσανατολίζονται στη ρευστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, ξεκινώντας από το υπερπολυτελές διαμέρισμά του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, το οποίο προσφέρει συνολική επιφάνεια 360 τ. μ. Το διαμέρισμα υπολογίζεται ότι αξίζει περί τα 6 – 7 εκατ. δολάρια. Πωλητήριο έχει μπει και στο παραθαλάσσιο ακίνητο του Μέιντοφ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Η βίλα των σχεδόν 800 τ. μ. διαφημίζεται ήδη με τιμή πώλησης 8,75 εκατ. δολάρια. Στόχος των Αρχών είναι να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια, προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιώσουν τα θύματα του πρώην επενδυτή.

Κόβει τα επαγγελματικά δάνεια

Τη λύση της διακοπής λειτουργίας του τμήματος χορηγήσεων δανείων στον κλάδο επαγγελματικών ακινήτων -εκτός της Μεγ. Βρετανίας- μελετά η Royal Bank of Scotland, κάτι που σημαίνει ότι θα κληθεί να «ξεφορτωθεί» δάνεια ύψους 37 δισ. ευρώ. Η βρετανική τράπεζα, η οποία επιβίωσε μετά την κρατική παρέμβαση και ενίσχυση, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει περάσει κατά 70% υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, έχει ήδη σταματήσει τη χορήγηση νέων δανείων, είτε σε επενδυτές είτε σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στο εξωτερικό. Η τράπεζα είναι από τις πλέον εκτεθειμένες στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, καθώς πρωταγωνίστησε στην πενταετή άνθηση της αγοράς, που έλαβε τέλος το 2007 στη Μεγ. Βρετανία. Ετσι, το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων της υπολογίζεται στα 102 δισ. ευρώ, κάτι που επιβάλλει την προσπάθεια περιορισμού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή