ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάμψη σε τουρισμό, ναυτιλία, εξαγωγές

Σημαντικό πλήγμα στους «στυλοβάτες» της ελληνικής οικονομίας έχει επιφέρει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Τουρισμός και ναυτιλία καταγράφουν μεγάλες ζημίες στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2009 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008, ενώ αν συμπεριληφθεί και η μείωση των εξαγωγών, τότε οι απώλειες ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ.

Οι ζημίες που κατέγραψε ο κλάδος της ναυτιλίας στο παραπάνω επτάμηνο διαμορφώθηκαν στα 3,4 δισ. ευρώ (1,4% του ΑΕΠ), ενώ στον τουρισμό έφτασαν τα 917 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) και στις εξαγωγές οι απώλειες ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ).

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν και στη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, για πρώτη φορά από το 1993. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, μέσα στην εβδομάδα δήλωσε ότι το ΑΕΠ θα παρουσιάσει μικρή συρρίκνωση και στο σύνολο του έτους. Μια πρόβλεψη που συμπεριλαμβάνει και τα πρώτα στοιχεία από την κάμψη του τουρισμού.

Πάντως, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου καταγράφεται σημαντική μείωση των εισαγωγών εξαιτίας της πτώσης των τιμών των καυσίμων φέτος σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να εμφανίζεται μειωμένο.