Πτώση άνω του 19% των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας το 2009

Πτώση άνω του 19% των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας το 2009

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω υποχώρηση των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας προβλέπει πρόσφατη έκθεση της Δανός και Συνεργάτες, σε συνεργασία με την BNP Paribas Real Estate. Η έκθεση επισημαίνει ότι η επενδυτική δραστηριότητα (έναρξη νέων οικοδομών) εμφάνισε υποχώρηση κατά 19,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους και κατά 19,1% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η τάση αυτή θα διατηρηθεί -με χαμηλότερους πάντως ρυθμούς- και το 2010, όταν συνολικά η πτώση προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 9,5%.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων, η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην υπερβολική ανάπτυξη κατοικιών κατά το 2006, μετά την έκρηξη έκδοσης οικοδομικών αδειών του 2005 (λόγω της τότε επικείμενης εφαρμογής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές), με αποτέλεσμα να επέλθει κορεσμός στην αγορά από τις αρχές του 2007 και μέχρι σήμερα. Πλέον, έχει προστεθεί και ο παράγοντας της ύφεσης, που έχει οδηγήσει σε περιορισμό των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων, ενώ παράλληλα έχει επιδράσει αρνητικά και στην ψυχολογία των αγοραστών.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η οικοδομική δραστηριότητα (με βάση τον όγκο των αδειών) μειώθηκε κατά 17,1% το 2008, ενώ η ταχεία πτώση συνεχίστηκε και κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του τρέχοντος έτους κατά 28,1% σε ετήσια βάση. Η Δανός προβλέπει επίσης την περαιτέρω επιδείνωση του ρυθμού αύξησης των στεγαστικών δανείων, που έως τα τέλη του έτους αναμένεται να διαμορφωθεί σε μόλις 3%, έναντι 6% στο τέλος του Ιουνίου και 11,5% στα τέλη του 2008.

Τα κυβερνητικά μέτρα

Οσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της αγοράς, όπως η μείωση των τελών αγοραπωλησιών (π.χ. συμβολαιογραφικά) και η παροχή εγγύησης του Δημοσίου για το 25% του στεγαστικού δανείου, μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία απολύτως επίδραση στην αγορά. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εκτιμάται ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 κι αυτό εφόσον έχει απορροφηθεί μέρος του σημερινού αποθέματος απούλητων κατοικιών.

Αρνητική εικόνα καταγράφεται και στα ενοίκια, καθώς η Δανός κάνει λόγο για πτώση από 5% έως και 25% ανάλογα με την περιοχή, με το ισχυρότερο πλήγμα να έχουν δεχθεί τα διαμερίσματα μεγαλύτερης επιφάνειας και συγκεκριμένα εκείνα που ξεπερνούν τα 100 τ.μ.

Μείωση 5% κατά μέσο όρο έχει καταγραφεί και στα σπίτια που κατά κανόνα νοικιάζονται από φοιτητές. Ο λόγος είναι η μεγάλη προσφορά διαμερισμάτων, καθώς πολλές από τις κατοικίες που δεν βρίσκουν αγοραστές διατίθενται πλέον προς ενοικίαση από πολλούς κατασκευαστές αλλά και ιδιοκτήτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή