Τα ελληνικά νοικοκυριά, τα πιο απαισιόδοξα στην Ευρωζώνη

Τα ελληνικά νοικοκυριά, τα πιο απαισιόδοξα στην Ευρωζώνη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται πλέον η απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών, για την επόμενη μέρα, μετά την κρίση και τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη της Eurobank EFG. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση ότι πλην ελαχίστων και συντομοτάτων χρονικά περιόδων από το 1985, τα απαισιόδοξα ελληνικά νοικοκυριά είναι περισσότερα (ποσοστιαία) από τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης, παρά τους σταθερά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Τα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίζονται πιο απαισιόδοξα. H ΕτΚ (Εμπιστοσύνη του Καταναλωτή) χαρακτηρίζεται από αρνητικές τιμές (απαισιοδοξία) ακόμη και στα πιο εύπορα νοικοκυριά στην Ελλάδα, γεγονός που δείχνει ότι η απογοήτευση δεν περιορίζεται μόνο στα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα στη χώρα μας. Η απαισιοδοξία αυξάνεται το ίδιο τόσο στους φτωχούς όσο και στους πλουσίους σε περιόδους κρίσεων στην Ελλάδα. Οι αναλογίες απαισιόδοξων προς αισιόδοξων νοικοκυριών τείνουν να είναι παρόμοιες και στα φτωχά και πιο εύπορα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το φαινόμενο που παρατηρείται στην Ευρωζώνη όπου υπάρχει σταθερή και μεγάλη διαφορά στην ΕτΚ μεταξύ των δύο αυτών κοινωνικοοικονομικών μονάδων, με αρκετά και εμφανώς πιο αισιόδοξα τα πιο εύπορα νοικοκυριά.

Η απαισιοδοξία εμφανίζεται αυξανόμενη σε μακροχρόνια βάση. Σε περιόδους ισχυρών κρίσεων η ΕτΚ χαρακτηρίζεται από έντονες πτώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη, αλλά μακροχρόνια διαφαίνεται ότι αυξάνεται περισσότερο η απαισιοδοξία στη χώρα μας, με κορύφωσή της στην τρέχουσα περίοδο οικονομικής κρίσης.

Υπάρχουν περίοδοι που μειώνονται τα απαισιόδοξα νοικοκυριά, αλλά αυτό είναι παροδικό. Για σύντομες χρονικές περιόδους, η ΕτΚ βελτιώνεται στη χώρα μας αλλά σχεδόν ποτέ (με εξαίρεση το διάστημα Νοέμβριος 1993 – Απρίλιος 1994) δεν έχει ξεπεράσει αριθμητικά την ΕτΚ της Ευρωζώνης. Μεμονωμένα γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή περίοδοι οικονομικής ανάκαμψης έπειτα από επιβραδύνσεις στη παγκόσμια ανάπτυξη, φαίνεται ότι βοηθούν στη βελτίωση της ΕτΚ στη χώρα μας.

Σύμφωνα με οικονομετρικές εκτιμήσεις, οι περίοδοι όπου αυξάνεται η απαισιοδοξία ή η αισιοδοξία των νοικοκυριών διαρκούν περίπου το ίδιο κατά μέσο όρο: σχεδόν δύο έτη. Ωστόσο, η μακρότερη περίοδος αύξησης της απαισιοδοξίας (που ακολούθησε χρονικά την παγκόσμια κρίση του 2001) κράτησε πάνω από 3 έτη. Η πρόσφατη, όμως, που διανύουμε ξεκινά σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της ύφεσης στις ΗΠΑ, στα τέλη του 2007.

Νότα αισιοδοξίας

Στην ίδια έκθεση υπάρχει και μια νότα αισιοδοξίας. Συγκεκριμένα, στο σημείο που επισημαίνεται ότι με βάση την ανάκαμψη ορισμένων σημαντικών δεικτών ενδέχεται να ξεκινά ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, κάτι που θα εξαρτηθεί τελικά από τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό και, κυρίως, από το πώς θα αντιμετωπιστούν τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα του τόπου που, ασφαλώς, ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την έλλειψη αισιοδοξίας που χαρακτηρίζει το ελληνικό νοικοκυριό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή