Τα επαγγελματικά ακίνητα στις ΗΠΑ δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης

Τα επαγγελματικά ακίνητα στις ΗΠΑ δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η αμερικανική οικονομία να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και εξόδου από την ύφεση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αίφνης ξεπεράστηκαν τα προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κλάδος των επαγγελματικών (κτίρια γραφείων, εμπορικά), καθώς πρόσφατη έκθεση της PricewaterhouseCoopers ανέφερε ότι τα ενοίκια των γραφειακών χώρων δεν πρόκειται να ανακάμψουν τουλάχιστον έως το 2012. Μάλιστα, σε πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, προβλέπεται ότι θα σημειώσουν νέα πτώση της τάξεως του 20% εντός του 2010, ενώ τα ενοίκια στα κέντρα των πόλεων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 10%.

Οπως αναφέρει η επικεφαλής του κλάδου real estate της Pricewater-houseCoopers κ. Σούζαν Σμιθ, «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η αγορά επαγγελματικών ακινήτων υπολείπεται των εξελίξεων στην οικονομία. Οι εταιρείες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τα κόστη τους και πολλές συνεχίζουν να περικόπτουν θέσεις εργασίας και να περιορίζουν τις ανάγκες τους σε χώρους γραφείων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αξίες των ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 36%, συγκριτικά με το ανώτερο σημείο τους το 2007, καθώς οι τράπεζες περιόρισαν τον δανεισμό. Αυτό συρρίκνωσε τον όγκο των πωλήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μελετών Real Capital Analytics, οι πωλήσεις γραφείων κατά το τρέχον έτος αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν στα 16 δισ. δολάρια, ποσό που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι το χαμηλότερο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μόνο κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οι πωλήσεις γραφείων ήταν 97% χαμηλότερες από το ανώτερο σημείο της αγοράς, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Ο χαμηλός όγκος των πωλήσεων έχει κι άλλες συνέπειες, καθώς καθιστά δυσκολότερο το έργο της εκτίμησης των αξιών των ακινήτων, λόγω έλλειψης συγκρίσιμων στοιχείων. Αυτό δυσκολεύει και τις τράπεζες, οι οποίες δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά αιτήματα χορήγησης δανείων. Την ίδια στιγμή, σημαντικό πρόβλημα είναι ο ρυθμός με τον οποίο διογκώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον κλάδο.

Σύμφωνα με τη Real Estate Econometrics, o αριθμός τους διαμορφώθηκε στο 2,88% κατά το δεύτερο τρίμηνο, τη στιγμή που ενδεχομένως να αγγίξει ακόμα και το 4,1% έως τα τέλη του έτους, το υψηλότερο ποσοστό από το 1993.

Ετσι, για πρώτη φορά στα 22 χρόνια που εκπονείται η εν λόγω έρευνα από την PricewaterhouseCoopers, οι 115 εταιρείες του κλάδου που συμμετείχαν σε αυτήν, αναμένουν ότι οι αξίες θα μειωθούν, τη στιγμή που οι υποψήφιοι αγοραστές εκτιμούν ότι θα πολλαπλασιαστούν οι κατασχέσεις ακινήτων, λόγω του δανεισμού των ιδιοκτητών τους. Τα ενοίκια αναμένεται να μειωθούν έως και κατά 15% στο Φίνιξ και κατά 10% σε Βοστώνη, Ντένβερ, Σικάγο, Λος Αντζελες και Σαν Ντιέγκο.

Ανθρωποι με εμπειρία δεκαετιών στο χώρο επισημαίνουν ότι η σημερινή κρίση είναι η χειρότερη που έχουν βιώσει. Τα ακίνητα δεν ελέγχονται πλέον από τους ιδιοκτήτες, αλλά από τους πιστωτές, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μπορούν να πωλήσουν το ακίνητο, με αποτέλεσμα οι αγοραπωλησίες να έχουν παγώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή