Υπέρβαση 5,7 δισ. ευρώ στο ταμειακό έλλειμμα το οκτάμηνο

Υπέρβαση 5,7 δισ. ευρώ στο ταμειακό έλλειμμα το οκτάμηνο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 8% του ΑΕΠ ανήλθε το ταμειακό έλλειμμα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2009, καταγράφοντας υπέρβαση 5,7 δισ. ευρώ (140%) σε σχέση με τον στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο για το σύνολο του έτους (14,2 δισ. ευρώ). Η μεγάλη υστέρηση των εσόδων και η υπέρβαση των δαπανών έχουν εκτροχιάσει τον φετινό προϋπολογισμό, καθώς είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι στο ίδιο διάστημα το ταμειακό έλλειμμα ήταν στα 10,6 δισ. ευρώ ή στο 4,4% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το ταμειακό έλλειμμα στο παραπάνω οκτάμηνο ήταν μεγαλύτερο (20 δισ. ευρώ) από το ταμειακό έλλειμμα ολόκληρου του 2008 (17,1 δισ. ευρώ). Με το δεδομένο αυτό, δεν αποκλείεται να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις αναλυτών σχετικά με το ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί εκ νέου από τον Οκτώβριο και μετά, για να καλύψει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή ανάγκασε και τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου μέσα στην εβδομάδα να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 και να τοποθετήσει τη νέα πρόβλεψη στο 6% του ΑΕΠ τουλάχιστον αντί του 3,7% του ΑΕΠ.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός και η ελληνική οικονομία εν γένει προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην αγορά, η οποία φαίνεται πως «βλέπει» τους επόμενους μήνες και κυρίως στο πρώτο εξάμηνο του 2010, νέα αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας. Τα «σημάδια» που βλέπουν στην αγορά και προδιαθέτουν μια νέα άνοδο των spreads είναι πολλά, ωστόσο οι βασικές παράμετροι αυτή τη στιγμή είναι τρεις:

1. Η ακυβερνησία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της παρατεταμένης εκλογολογίας, της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, αλλά και της περιόδου προσαρμογής της νέας κυβέρνησης. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ουσιαστικά «χάνει» περίπου δύο κρίσιμους μήνες, καθώς στο διάστημα αυτό δεν μπορεί να λάβει καμία σημαντική πρωτοβουλία στα θέματα της οικονομίας που θα τη βοηθήσουν να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, δεν θα κατατεθεί προσχέδιο προϋπολογισμού (συνταγματικά προβλέπεται ότι κατατίθεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους), αφού η Βουλή θα είναι κλειστή, με αποτέλεσμα να μην έχει η αγορά μια πρώτη εικόνα για το τι έγινε φέτος και το τι αναμένεται να γίνει του χρόνου.

Στο ίδιο πλαίσιο, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Κομισιόν στο θέμα της διαπραγμάτευσης για τη μείωση του ελλείμματος, με αποτέλεσμα στο ερχόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας των 27 χωρών της Ε.Ε. (Ecofin) στις 2 Οκτωβρίου, να μη συζητηθεί τίποτα απολύτως για την ελληνική οικονομία.

Αντιθέτως, αυτήν την περίοδο η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός πακέτου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας, που θα έχουν στόχο την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την τιθάσευση των δημοσίων δαπανών.

2. Επίσης, από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) υποστηρίζουν ότι οι διεθνείς οίκοι και οι αγορές δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει την κακή δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και δεν έχουν συμπεριλάβει στη βαθμολόγηση της Ελλάδας τα νέα δεδομένα για την αύξηση του ελλείμματος και του χρέους. Οταν αυτό συμβεί, το πιθανότερο σενάριο είναι να διευρυνθούν τα spreads. Παράλληλα, μόλις αρχίσει να σταθεροποιείται η παγκόσμια οικονομία, τότε τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων τίτλων θα αυξηθούν.

Γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη αύξηση των spreads μπορούν να οδηγήσουν το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σε επίπεδα υψηλότερα του 7% (φέτος το υψηλότερο επιτόκιο ήταν το 6,13%).

3. Η εφαρμογή ενός πακέτου δημοσιονομικής ώθησης (δηλαδή παροχών), με δεδομένο τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, θα επιφέρει σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) νέα αύξηση των spreads. Αν όπως όλα δείχνουν το ΠΑΣΟΚ είναι η νέα κυβέρνηση και πραγματοποιήσει τα όσα έχει εξαγγείλει (π.χ. εξόφληση όλων των χρεών του Δημοσίου προς τρίτους), τότε θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέο δανεισμό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές αυτές ανάγκες, πιέζοντας τα spreads προς τα πάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή