ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενιαία κλίμακα φορολογίας για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή στο 15% ή 20% και ενιαία κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία. Επίσης, προτείνει πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα έτος, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, επαναφορά του ΣΔΟΕ και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΤΑΚ και τη σύσταση Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας.

Επίσης, εφόσον το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου εξετάζει την αύξηση του χρόνου καταχώρισης στον Τειρεσία ενός επιχειρηματία σε διάστημα 30 ημερών από την έκδοση της επιταγής, έναντι 16 ημερών που ισχύει σήμερα. Επιπλέον, προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί με τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα του ΟΤΕ.

Δεν αρκεί

Η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες τη φορολογική κλίμακα και το αυξημένο αφορολόγητο όριο που ισχύει για τους μισθωτούς είναι επί της αρχής σωστή, καθώς συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός δικαιότερου και απλούστερου φορολογικού συστήματος. Κινδυνεύει, όμως, να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, εάν δεν συνοδευθεί από τολμηρές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία είναι εκτεταμένη στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Απειλεί να διογκώσει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος εάν δεν εγκαταλειφθούν οριστικά πρακτικές που τρέφουν τη φοροδιαφυγή και αμβλύνουν τη φορολογική συνείδηση, όπως η περαίωση και η αυτοπεραίωση και εάν δεν καταργηθεί ο εξολογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος που ισχύει για μεγάλες ομάδες επαγγελματιών, όπως οι ιδιοκτήτες ταξί, οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αγρότες.