Ισχυρή κυβέρνηση ψηφίζουν οι ξένοι

Ισχυρή κυβέρνηση ψηφίζουν οι ξένοι

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία έστω κι αν γι’ αυτό απαιτηθούν περισσότερες από μια εκλογικές αναμετρήσεις προτιμούν οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει μικρή πίστωση χρόνου προκειμένου να δώσει σαφή δείγματα γραφής στην κατεύθυνση της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Οπως σημειώνουν, μάλιστα, μια από τις βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, στην οποία οφείλεται εν πολλοίς η παραγωγή του υψηλού ελλείμματος που τροφοδοτεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος. «Η καταπολέμηση της αυξανόμενης διαφθοράς είναι κρίσιμης σημασίας, θα πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει, μιλώντας στην «Κ» ο αναλυτής για την Ελλάδα και διευθυντής της Fitch Ratings Κρις Πράις.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας θα εξαρτηθεί και από την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε δοκιμασία, όμως, θα θέσουν το νέο οικονομικό επιτελείο και οι συσσωρευμένες οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν πλέον τα 12 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών δεν καταγράφεται σήμερα στο έλλειμμα ή το χρέος. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την άμεση εξόφλησή τους έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί και επισήμως το δημόσιο χρέος. Ο υπουργός Οικονομίας υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Για το ενδεχόμενο να πληγούν και πάλι η αξιοπιστία και η πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το «σύνδρομο της απογραφής» προειδοποιούν και οι διεθνείς οίκοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή