Αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση δανείων

Αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση δανείων

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει, εάν κερδίσει τις εκλογές, την πρόταση νόμου για ρύθμιση των οφειλών των νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

Η πρόταση νόμου, η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούλιο, προβλέπει υπό προϋποθέσεις ακόμη και τη διαγραφή έως και του 90% της οφειλής από καταναλωτικά δάνεια. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο δανειολήπτης να μην έχει περιουσιακά στοιχεία και να μην επαρκούν τα τρέχοντα εισοδήματά του για να εξοφλήσει το δάνειο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να καταβάλει σε διάστημα 3 έως 5 ετών και σε δόσεις που θα ορίσει το δικαστήριο τουλάχιστον το 10% της οφειλής, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να διαγραφεί. Ως προστασία της πρώτης κατοικίας, προβλέπεται ότι δεν εκπλειστηριάζεται εάν η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 20% και υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα αναλάβει την υποχρέωση να καταβάλει εντός 20 ετών το 85% της εμπορικής της αξίας. Οι τραπεζίτες δεν είναι αρνητικοί σε ένα πλαίσιο προστασίας των πτωχών ιδιωτών, αλλά τους προβληματίζει το γεγονός ότι η συζήτηση περί ρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει κάποιους σε αναστολή πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή