Εβαλαν «λουκέτο» πέντε ασφαλιστικές εταιρείες με 1,2 εκατ. ασφαλισμένους

Εβαλαν «λουκέτο» πέντε ασφαλιστικές εταιρείες με 1,2 εκατ. ασφαλισμένους

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της ασφαλιστικής αγοράς αποτελεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας των πέντε εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Γενική Ενωση, Γενική Πίστη και Ασφάλειες Σκούρτη, τις οποίες η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) έθεσε χθες σε εκκαθάριση. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον όμιλο της Ασπίδος, στον βαθμό που εάν ληφθεί υπόψη και η παραγωγή της εταιρείας Commercial Value, που επίσης ανήκει στον όμιλο, πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο στην ασφαλιστική αγορά, με σημαντική παρουσία τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων.

Η ανάκληση κρίθηκε αναπόφευκτη μετά την παρελκυστική στάση την οποία επεδείκνυε η διοίκηση της εταιρείας, με αποκορύφωμα την αδυναμία της να καλύψει την προαναγγελθείσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία τη 15η Σεπτεμβρίου. Ετσι, παρά το γεγονός ότι η ανάκληση ήταν αναμενόμενη, η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην ασφαλιστική αγορά, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αφορά περίπου 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Από την πλευρά της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, συνεδριάζει σήμερα η εκτελεστική επιτροπή προκειμένου να τοποθετηθεί επίσημα στην εξέλιξη.

Στο μακροσκελές σκεπτικό της απόφασης, που δημοσιοποίησε χθες η ΕΠΕΙΑ καταγράφονται αναλυτικά οι παραβάσεις των πέντε εταιρειών και γίνεται λόγος για έλλειψη αξιοπιστίας, που στοιχειοθετεί την αφερεγγυότητά της. Οπως μάλιστα διαπιστώνει η Επιτροπή, η συμπεριφορά της εταιρείας θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και δικαιούχων ασφαλίσματος. Παράλληλα, στις αποφάσεις απαριθμείται σωρεία παραβάσεων, που βαραίνουν κατά κύριο λόγο τον ιδιοκτήτη και βασικό μέτοχο των τεσσάρων εταιρειών κ. Παύλο Ψωμιάδη. Μεταξύ αυτών η κατάθεση πλαστής εγγυητικής επιστολής ύψους 500 εκατ. ευρώ από την τράπεζα HSBC, η οποία έπειτα από έλεγχο που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, διαπιστώθηκε ότι δεν είναι γνήσια. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε και την άμεση ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών από την Εποπτική Αρχή. Σημειώνεται ότι η σχετική εγγυητική επιστολή είχε υποβληθεί από τη διοίκηση της εταιρείας Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 203,6 εκατ. ευρώ σε ό, τι αφορά την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, ενώ στα 170 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το συνολικό έλλειμμα των υπολοίπων εταιρειών, Ασπίς ΑΕΑΖ, Γενική Ενωση και Γενική Πίστη. Στον μακρύ κατάλογο των παραβάσεων, περιλαμβάνεται η υπερτιμολόγηση από την πλευρά της Commercial Value, εταιρείας συνδεδεμένης με τον όμιλο της Ασπίδος, ακινήτου στην Κύπρο σε ποσοστό 7.500%, ενώ στην απόφαση επισημαίνονται όλες οι παρατάσεις που δόθηκαν στον όμιλο για την κάλυψη των ελλειμμάτων του, αλλά και όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ακολουθήθηκαν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος.

Από την πλευρά του ομίλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, υποστηρίζεται ότι «η ανάκληση της άδειας λειτουργίας των τεσσάρων εταιρειών έγινε παρά το γεγονός ότι για την ολοκλήρωση της αύξησης ζητήθηκε ολιγοήμερη παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αίτημα που τελικώς δεν εισακούστηκε». Οπως μάλιστα καταλήγει, «οι εταιρείες του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια θα στραφούν αμέσως με κάθε νόμιμο μέσο κατά της απόφασης, η οποία αποτελεί πλήγμα για τον όμιλο, αλλά και για τους εκατοντάδες ασφαλισμένους του».

Επιπτώσεις στην Commercial Value

Κρίσιμο θέμα για την επόμενη μέρα αποτελεί η τύχη της Commercial Value, που ανήκει επίσης στον όμιλο της Ασπίδος. Αν και οι αποφάσεις της ΕΠΕΙΑ, δεν αφορούν την Commercial, η εταιρεία, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, επηρεάζεται έμμεσα, αλλά καθοριστικά από τις εξελίξεις. Η επίπτωση προκύπτει μέσα από τη μετοχική τους σχέση, καθώς, παρά το γεγονός ότι βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η κυπριακή Aspis Holding, το ότι οι δύο εταιρείες Ασπίς ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ έχουν μικρή έστω μετοχική συμμετοχή, που σύμφωνα με πληροφορίες φθάνει το 20%, δημιουργεί αυτομάτως θέμα απαξίωσης μέρους του κεφαλαίου της. Επιπλέον, μείζον θέμα αποτελεί η ίδια η παρουσία του προέδρου της Ασπίδος στον όμιλο της Aspis Holding, μετά την τέλεση αξιόποινων πράξεων, όπως η κατάθεση πλαστής εγγυητικής επιστολής. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ομίλου έχει συγκαλέσει για σήμερα συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή πρακτόρων και συνεργατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή