Πολιτική αντιπαράθεση για τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Πολιτική αντιπαράθεση για τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αιχμή αυτή τη φορά την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Επειτα από δημοσίευμα που έκανε λόγο ότι το ΠΑΣΟΚ θα «σβήσει» τα χρέη προς τις τράπεζες, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος – εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. – υποστήριξε ότι «η δημοσίευση υποτιθέμενου νομοσχεδίου ακραίου λαϊκισμού, περί δήθεν διαγραφής χρεών, δημιουργεί μείζον θέμα αξιοπιστίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου». «Είναι ξεκάθαρο» πρόσθεσε «ότι το ΠΑΣΟΚ επενδύει στη λογική «χαρίζω δάνεια, χαρίζω οικόπεδα»».

Η αντίδραση ήταν άμεση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να δηλώνει ότι «πάλι αδιάβαστοι πιάστηκαν στη Νέα Δημοκρατία», αφού «οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από τον Απρίλιο του 2009», ενώ το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο.

Παράλληλα, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, υποστήριξε ότι η σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι προτάσεις για την προστασία των καταναλωτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών «θα είναι από τις πρώτες που θα κατατεθούν από τη νέα κυβέρνηση».

Από την πλευρά τους, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα μέτρα αυτά στην πράξη δεν αλλάζουν πολλά, καθώς ούτως ή άλλως για όσους βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής εξαντλούνται όλοι οι ευνοϊκοί τρόποι αναχρηματοδότησης. Αυτό όμως που πραγματικά τους ανησυχεί, είναι να μη δημιουργηθεί μία «κουλτούρα ότι δεν πληρώνω», λόγω όχι του νομοσχεδίου αυτού καθεαυτού, αλλά εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης που εξελίσσεται πάνω στο θέμα.

Στην ουσία του ζητήματος, για να κηρυχθεί κάποιος φτωχός και να διαγραφούν τα χρέη του, υπάρχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις, σε σημείο που ενδεχομένως να είναι και αποτρεπτικό για τους περισσότερους ιδιώτες να κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Σύμφωνα με την κατατεθειμένη στη Βουλή πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, η ρύθμιση αφορά σε όσους καταναλωτές έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Θα μπορούν να τα ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από αυτά, εξοφλώντας μέρος των χρεών τους, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να μην υφίστανται περιουσιακά στοιχεία και να μην επαρκούν τα τρέχοντα εισοδήματα του καταναλωτή για την ικανοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων.

Παράλληλα, ο οφειλέτης θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταθέτει κάθε μήνα για τρία έως πέντε χρόνια στους πιστωτές μέρος του εισοδήματός του, ενώ αν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, δεν θα επέρχεται απαλλαγή από τα χρέη.

Το ποσό που θα καταβάλλει για 3 έως 5 χρόνια στους πιστωτές θα προσδιορίζεται από το δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη λήξη της περιόδου αυτής, θα πρέπει να έχει εξοφληθεί ποσοστό τουλάχιστον 10% των συνολικών οφειλών του οφειλέτη. Από εκεί και πέρα κηρύσσεται η οριστική απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του.

Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις (χρόνιας ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας κ.λπ.), όπου το εισόδημα του οφειλέτη δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών του αναγκών, είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή και μηδενικών καταβολών. Αυτό ακόμα κι αν δεν προκύπτει η εξόφληση του ελάχιστου ποσοστού του 10% των συνολικών οφειλών. Το δικαστήριο μπορεί να επανεξετάζει κάθε οκτώ μήνες, ή και νωρίτερα αυτεπαγγέλτως, ή έπειτα από αίτηση του οφειλέτη ή του πιστωτή εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τις εξαιρετικές αυτές περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπάρχει ειδική μέριμνα στο νομοσχέδιο. Εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 20%, προστατεύεται από τους πιστωτές και ο οφειλέτης θα μπορεί να ζητήσει την εξαίρεσή της από την περιουσία που ρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών. Σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα είκοσι έτη, με περίοδο χάριτος και σε ευνοϊκούς όρους, ποσό οφειλών μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όπως αυτή αποτιμάται από το δικαστήριο.

Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει «πάγωμα» δανειακών υποχρεώσεων για έναν χρόνο και δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων που λόγω της σημερινής συγκυρίας πλήττονται ιδιαίτερα και έχουν πρόβλημα αποπληρωμής οφειλών. Αυτό σημαίνει ότι:

– Για έναν χρόνο αναστέλλονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί.

– Για έναν χρόνο «παγώνει» η καταβολή της δόσης για επιχειρήσεις που θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Θα οφείλονται μόνον οι συμβατικοί τόκοι και όχι οι τόκοι υπερημερίας.

– Για τις επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα δοθεί η αναχρηματοδότηση των οφειλών τους, η αποπληρωμή των οποίων θα μπορεί να έχει διάρκεια π.χ. από 5 έως 7 έτη, όπως στην προηγούμενη ρύθμιση του 2004, εκ των οποίων δύο έτη θα αποτελούν περίοδο χάριτος. Η αποπληρωμή θα γίνεται με ισόποσες περιοδικές δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή