Κρίσιμα ερωτήματα για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συμβόλαια

Κρίσιμα ερωτήματα για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συμβόλαια

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήθος ερωτημάτων ανακύπτει με το κλείσιμο των εταιρειών του ομίλου της Ασπίδος, που αφορούν κυρίως τους ασφαλισμένους που διαθέτουν συμβόλαια ζωής και υγείας. Πρόκειται για μακροχρόνια συμβόλαια, αποταμιευτικού χαρακτήρα ή επενδυτικά συμβόλαια, ορισμένα από τα οποία υπόσχονταν συγκεκριμένη απόδοση. Τα περισσότερα έχουν συναφθεί εδώ και πολλά χρόνια και οι κάτοχοί τους αναμένουν την καταβολή συγκεκριμένου ποσού με τη μορφή εφάπαξ στη λήξη είτε εγγυημένης μηνιαίας σύνταξης.

Η δέσμευση του υπουργείου Οικονομίας για την εγγύηση του Δημοσίου καθησυχάζει σε πρώτη φάση τους φόβους, αλλά είναι βέβαιο ότι η διαδικασία διαχείρισης του χαρτοφυλακίου θα απαιτήσει πολύ μελάνι. Η έναρξη πάντως της διαδικασίας διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ζωής θα επιτρέψει την καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους έχουν ζητήσει εξαγορά των συμβολαίων τους και λόγω της παύσης πληρωμών που είχε κηρύξει ο όμιλος τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμα. Αντίστοιχα θα ικανοποιηθούν και όσοι κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων του κλάδου αυτοκινήτου έχουν πέσει θύματα ατυχήματος και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, ενώ όσοι έχουν ατύχημα τις προσεχείς 30 ημέρες, θα αποζημιωθούν, σύμφωνα με την πάγια πρακτική, από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Σε ό, τι αφορά την τύχη των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, που σύμφωνα με τις ίδιες δεσμεύσεις δεν θα θιγούν, οι εκτιμήσεις της αγοράς συγκλίνουν ότι σημαντικά θέματα θα προκύψουν κατά την καταγραφή και αποτίμηση αυτών των συμβολαίων. Μεταξύ αυτών οι κρυφές εγγυήσεις που υπόσχονταν πολλά από τα συμβόλαια ζωής και οι οποίες είχαν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και από την Επιτροπή Εποπτείας. Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από σχετική έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης διαπιστώθηκε ότι τα προγράμματα Aspis Asset είχαν παράνομες εγγυήσεις, με συνέπεια το ΥΠΑΝ να επιβάλει πρόστιμο και να υποχρεώσει τον όμιλο να τα προσαρμόσει.

Από τις μέχρι στιγμής διαβεβαιώσεις προκύπτει, πάντως, ότι όσοι έχουν ασφαλιστήριο ζωής δεν χάνουν κανένα από τα δικαιώματα που προβλέπεται στο συμβόλαιο, ενώ αντίστοιχη εγγύηση δίδεται και για τα νοσοκομειακά προγράμματα. Ζητούμενο ωστόσο αποτελούν οι αυξήσεις που θα κληθούν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις καλύψεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συγκεντρώνουν μεγάλες ζημίες.

Ερωτήματα προκύπτουν και για όσους έχουν στα χέρια τους επιταγές του ομίλου, οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν καλύπτονται από την εγγύηση και θα ικανοποιηθούν από το προϊόν της εκκαθάρισης και τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων. Από το προϊόν της εκκαθάρισης αναμένεται επίσης ότι θα καλυφθούν όσοι έχουν συμβόλαια του κλάδου γενικών ασφαλίσεων (π. χ. πυρός) και για τα οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη εγγύησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή