Μειώθηκαν οι τιμές οικοδομικών υλικών τον Αύγουστο

Μειώθηκαν οι τιμές οικοδομικών υλικών τον Αύγουστο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών κατά τον Αύγουστο, καθώς σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 υποχώρησε κατά 3,5%, έναντι αυξήσεων 9,2% και 6,0%, που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2008 προς 2007 και 2007 προς 2006.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές των υλικών κατασκευής τον Αύγουστο, ενισχύθηκαν κατά 0,4% έναντι του προηγούμενου μήνα (Ιούλιος). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο του κόστους των καυσίμων των μηχανημάτων (+1,6%), αλλά και των μεταλλικών υλικών βασικής επεξεργασίας.

Οσον αφορά τον μέσο δείκτη της περιόδου Σεπτεμβρίου 2008 – Αυγούστου 2009, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του προηγούμενου έτους, καταγράφεται αύξηση κατά 1,1%, έναντι αυξήσεων 6,4% και 6,8%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Η αυξητική τάση των υλικών κατασκευής έχει υποχωρήσει αισθητά, αλλά παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των προηγούμενων ετών, παρά το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα η οικοδομική δραστηριότητα έχει περιοριστεί κατά μεγάλο βαθμό, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότερη ζήτηση υλικών.

Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη κατά 15,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΕΣΥΕ. Οσον αφορά την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα για το ίδιο διάστημα, καταγράφεται υποχώρηση κατά 15,8% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 27,2% με βάση την επιφάνεια και κατά 28% με βάση τον συνολικό όγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή