ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα στη Eurostat οι αναθεωρημένες προβλέψεις για το έλλειμμα

Ο «μαραθώνιος» των διαβουλεύσεων για την ελληνική οικονομία μεταξύ των ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών, ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη με την αποστολή από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), των αναθεωρημένων προβλέψεων για το έλλειμμα.

Το αποτέλεσμα θα είναι επισήμως γνωστό στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και η Κομισιόν θα ανακοινώσει -βάσει των στοιχείων που θα τις έχει στείλει η Ελλάδα- τον χρονικό ορίζοντα της παράτασης για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, αλλά και τους όρους που η ίδια θα θέσει για την παροχή της παράτασης, οι οποίοι θα εξαρτώνται από την αξιολόγηση των μόνιμων μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στα στοιχεία που θα στείλει η ΕΣΥΕ την επόμενη Τετάρτη, το έλλειμμα του 2008 θα παραμείνει στα επίπεδα του 5% του ΑΕΠ (όπως ήταν και η εκτίμηση του Μαρτίου), αλλά το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 θα κυμαίνεται στην περιοχή του 6% του ΑΕΠ, αντί του 3,7% του ΑΕΠ. Αλλωστε και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου έχει δηλώσει ότι το φετινό έλλειμμα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση στο 6% του ΑΕΠ, με την προϋπόθεση ότι θα αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα τα εισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο.

Πάντως, το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2009, βρίσκεται ήδη στο 8% του ΑΕΠ ή στα 20 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο ενισχύει τις εκτιμήσεις που υπάρχουν αναφορικά με το ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του έτους θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 8% του ΑΕΠ.

Μια πρώτη εικόνα για τη στάση της Κομισιόν απέναντι στην Ελλάδα θα υπάρχει στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και η Επιτροπή θα έχει ενημερωθεί από τη νέα κυβέρνηση για το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει και θα δείξει αν το θεωρεί επαρκές ή όχι.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα εισέρχεται σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, οι διεθνείς οργανισμοί συνεχίζουν να πιέζουν για τη λήψη σκληρών μέτρων για να επιτευχθεί η ανάκαμψη. Η κ. Μιράντα Ξαφά, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε συνέντευξή της στο BusinessFile, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ χαρακτηρίζει ως «μαύρες τρύπες» των κρατικών δαπανών αυτές που πραγματοποιούνται στους τομείς της άμυνας και της υγείας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι συντάξεις δεν ανταποκρίνονται στους μισθούς των εργαζομένων, ενώ σημειώνει ότι ειδικά οι συντάξεις του δημόσιου τομέα είναι πολύ ψηλές – καθεστώς που πρέπει να αλλάξει. Επίσης, αναφέρει ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συστήνει η αγορά εργασίας να γίνει περισσότερο ευέλικτη, μέσω της ενίσχυσης της μερικής απασχόλησης, της μείωσης της προστασίας των εργαζομένων και της κατάργησης των αυξήσεων που προβλέπονται στις εθνικές συλλογικές συμβάσεις για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, η κ. Ξαφά, προτείνει ακόμα τη διοχέτευση οικονομικών πόρων σε παραγωγικούς τομείς αντί για τις ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και την περικοπή των κρατικών δαπανών.