Δραματική η μείωση των εσόδων

Δραματική η μείωση των εσόδων

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χωρίς προηγούμενο υστέρηση των εσόδων και ο εκτροχιασμός των δαπανών κατά το πρώτο εννεάμηνο οδηγούν το έλλειμμα σε επίπεδα κοντά στο 6,5% του ΑΕΠ και τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 5,4 δισεκατομμυρίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των φορολογικών εσόδων στο εννεάμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ οι δαπάνες ξεπέρασαν περίπου κατά 50% τον ετήσιο στόχο. Η μείωση των εσόδων είναι της τάξης του 2,5% στο εννεάμηνο, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 14,7%.

Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 15%, έναντι ετήσιου στόχου για συγκράτηση στο 9,7%. Τα τελωνειακά έσοδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν υστέρηση της τάξης του 7-8% (σε σχέση με αντίστοιχο μήνα του 2008), κυρίως λόγω μείωσης των εισαγωγών που είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν και οι εισπράξεις ΦΠΑ. Το έλλειμμα αναμένεται να σημειώσει μικρή βελτίωση στα τέλη του έτους λόγω εσόδων από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, του ενιαίου τέλους ακινήτων και την έκτακτη εισφορά.

Και όλα αυτά, όταν την επόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το έλλειμμα στο πλαίσιο της παράτασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή