ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά

Με 48ωρη απεργία κατά τις δύο πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου αποφάσισαν να απαντήσουν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά στην επίσημη είσοδο της κινεζικής Cosco στο εμπορικό λιμάνι και τον προβλήτα ΙΙ. Επίσης, αποφασίσθηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προκειμένου να πιεσθεί η κυβέρνηση να παγώσει την εγκατάσταση της COSCO στο λιμάνι.

Ειδικότερα, αποφασίσθηκε, μετά τη 48ωρη που θα γίνει αρχές Οκτωβρίου, να προχωρήσουν σε αποχή από την εργασία στις 3 και 4 Οκτωβρίου και στη συνέχεια να κάνουν νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 5 και 6 του ιδίου μήνα. «Στις 6 Οκτωβρίου, που θα υπάρχει νέα κυβέρνηση θα επανεξετάσουμε τη στάση μας» ανέφεραν συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ στην «Κ». Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που επιβάλλουν το πάγωμα εγκατάστασης της COSCO, όπως η μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης 600 περίπου εργαζομένων του ΟΛΠ, οι οποίοι θα «διατεθούν» στον παραχωρησιούχο COSCO, ενώ υπάρχουν και δικαστικές εκκρεμότητες.

Εγκαίνια κτιρίου

Το νέο κτίριο πληροφορικής και μονάδων λειτουργικής στήριξης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στον Γέρακα Αττικής, συνολικής επένδυσης 40 εκατ. ευρώ, εγκαινίασε χθες ο διοικητής της τράπεζας Τ. Αράπογλου. Μιλώντας στην εκδήλωση των εγκαινίων ανέφερε ότι οι εργασίες για την κατασκευή του κτιρίου συνολικής έκτασης 38.000 τ.μ. ξεκίνησαν το 2004 και ολοκληρώθηκαν το 2008. Στο νέο κτίριο της τράπεζας εργάζονται περισσότεροι από 900 εργαζόμενοι.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΧΑΕ

Το ολλανδικό συνταξιοδοτικό fund δασκάλων με την επωνυμία RNZN Stichting Pensioenfonds ABP είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος στην ΕΧΑΕ σε ποσοστό 9%. Χθες η Eurobank μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (placement) διέθεσε 1,3 εκατ. μετοχές της εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια Α. Ε. (ΕΧΑΕ), που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 2% επί των κοινών μετοχών της εταιρείας, σε τιμή 7,80 ευρώ ανά πωλούμενη μετοχή, δηλαδή με έκπτωση 9,1% έναντι της χθεσινής τιμής κλεισίματος που διαμορφώθηκε στα 8,58 ευρώ (+5,93%). Η συναλλαγή αφορούσε τη μεταβίβαση 1.280.761 μετοχών, ενώ η συνολική της αξία ήταν στα 9,98 εκατ. ευρώ. Κατόπιν της διάθεσης, η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias παραμένει μέτοχος στην ΕΧΑΕ με ποσοστό 3,1% το οποίο θεωρεί στρατηγική συμμετοχή την οποία δεν προτίθεται να μειώσει στο άμεσο μέλλον. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες ελέγχουν το 17,9% της ΕΧΑΕ, ενώ οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 50%.

Διίστανται οι απόψεις για τους ημιυπαίθριους

Διχασμένες είναι οι απόψεις των πολιτών σχετικά με την «τακτοποίηση» για τους ημιυπαίθριους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΤΕΕ και παρουσιάστηκε σε χθεσινή εκδήλωση. Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% των ερωτηθέντων συμφωνεί απόλυτα, το 19% μάλλον συμφωνεί, το 9% μάλλον διαφωνεί και το 37% διαφωνεί απόλυτα. Αντίστοιχα, το 75% των ερωτηθέντων πολιτών, χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ διαφωνεί το 18%. Την ίδια άποψη έχουν ακόμη και όσοι συμφωνούν γενικώς με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους (68%). Το 53% τάσσεται υπέρ της διατήρησης της δυνατότητας δημιουργίας και στο μέλλον ημιυπαίθριων χώρων στις οικοδομές και το 36% κατά. Στο αντίστοιχο ερώτημα οι μηχανικοί τάσσονται: υπέρ της διατήρησης το 60%, κατά το 35%. Οσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο της δημοσκόπησης, επτά στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει τα αυθαίρετα με κανέναν τρόπο, ενώ το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι το πρόβλημα των αυθαιρέτων οφείλεται στο κράτος.

Η διαφθορά καταστρέφει τον υγιή ανταγωνισμό

Εκτεταμένη αναφορά στα σκάνδαλα της Siemens και των δομημένων ομολόγων κάνει στην ετήσια έκθεσή του «Global Corruption Report 2009: Corruption & the Private Sector (GCR 2009)» ο οργανισμός Διεθνής Διαφάνεια για την Ελλάδα.

Στην έκθεση, που δημοσιεύθηκε χθες, επισημαίνεται ότι οι πράξεις διαφθοράς είναι καταστροφικές για τον υγιή ανταγωνισμό, την οικονομική ανάπτυξη και ευρύτερα την πορεία του επιχειρηματικού τομέα παγκοσμίως. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση που απευθύνθηκε σε στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, το 50% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι η διαφθορά αύξησε το κόστος της επιχειρηματικής δράσης τουλάχιστον κατά 10%, καθώς οι επιχειρήσεις έπρεπε να πληρώσουν δισεκατομμύρια σε πρόστιμα λόγω διεφθαρμένων πρακτικών.

Ο κ. Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς», σχολιάζοντας την έκθεση, δήλωσε ότι «η διαφάνεια τελικά είναι θέμα επιβίωσης για το σύγχρονο επιχειρείν, αποτελεί τη μόνη στρατηγική για αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας γενικότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή