Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης συνταγών φαρμάκων από το ΙΚΑ

Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης συνταγών φαρμάκων από το ΙΚΑ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προϋποθέσεις ελέγχου και περιορισμού της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής δαπάνης θα δημιουργήσει το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ενώ ολοκληρώθηκε και η διαδικασία των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με το σύστημα αυτό αναμένεται μηνιαία εξοικονόμηση 250-300 εκατ. ευρώ για το Ταμείο.

Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΙΚΑ, για το 2009, αναμένεται να κλείσει στο 9,16% (5,26% στα φαρμακεία του Ιδρύματος και 9,70% στα ιδιωτικά φαρμακεία). Το «σύστημα αυτοματοποιημένης διαχείρισης συνταγών» εάν κι εφόσον τεθεί σε λειτουργία μετά την 1.1.2010, όπως διαβεβαίωσε χθες ο διοικητής του φορέα κ. Θ. Αμπατζόγλου θα συμβάλει καθοριστικά και στον έλεγχο συνολικά του κλάδου υγείας.

Τους βασικούς άξονες του έργου που είχε εξαγγελθεί πολλές φορές την τελευταία εικοσαετία, από τουλάχιστον πέντε διοικητές, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τη συμμετοχή των ακριβών φαρμάκων στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης τα τελευταία χρόνια. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση προκύπτει ότι ενώ μόνο το 0,4% του συνόλου των δαπανών υγείας κατευθύνεται στην πρόληψη, το 47,8% της δαπάνης προέρχεται από το φάρμακο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο παροχών ασθενείας που υπερβαίνουν τα 4,57 δισ. ευρώ το 2009, ποσό 2,19 δισ. αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Φαρμάκων με τις εξής λειτουργίες:

– Συγκέντρωση και καταχώριση σε μηχανογραφικό σύστημα, μέσω ψηφιοποίησης με χρήση σαρωτών υπερ-υψηλής ταχύτητας, των λογαριασμών (μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις και συνταγές) που υποβάλλονται από τα συνεργαζόμενα με το ΙΚΑ φαρμακεία ανά την Ελλάδα.

– Ηλεκτρονική αποθήκευση των ψηφιοποιημένων εγγράφων (συνταγές, συγκεντρωτικές κ.ά.).

– Αυτοματοποιημένη αναγνώριση των κουπονιών των φαρμάκων και των υπολοίπων στοιχείων του συνταγολογίου. Εκκαθάριση των συνταγών. Μηχανογραφικό έλεγχο των δεδομένων και μηνιαία πληρωμή προκαταβολών και εκκαθαρίσεων στα φαρμακεία (μέσω του ΔΙΑΣ).

– Ενημέρωση της Διοίκησης, μέσω συστήματος Διοικητικής Πληροφόρησης, για θέματα Φαρμακευτικής Δαπάνης και Κατανάλωσης.

– Παρακολούθηση της συνταγογράφησης και αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων συνταγογράφησης τόσο ατομικά σε κάθε συνταγογράφο ιατρό όσο και σε επίπεδο Μονάδας Υγείας, Νομού και Περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή