Μεγάλη μείωση εσόδων, εκτίναξη δαπανών και ελλείμματος στο 9μηνο

Μεγάλη μείωση εσόδων, εκτίναξη δαπανών και ελλείμματος στο 9μηνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνονται τα ελλείμματα του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο του έτους με τα έσοδα να κινούνται επί ξυρού ακμής και τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού να προσεγγίζει τα 7 δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. στο α΄ εξάμηνο). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 2,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα του 2008, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί απο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης) είναι αύξηση 14,7%.

Η εξέλιξη αυτή εκτινάσσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε επίπεδα υψηλότερα του 6,5% του ΑΕΠ από 3,7%, που ήταν αρχικά ο στόχος για το τρέχον έτος, ενώ υπερβαίνει και τις πρόσφατες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου που έκαναν λόγο για έλλειμμα της τάξης του 6%.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα τελωνειακά έσοδα τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν υστέρηση της τάξης του 7-8% (σε σχέση με αντίστοιχο μήνα του 2008) αποδίδοντάς την, στη μείωση των εισαγωγών που είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν και οι εισπράξεις από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει το δημόσιο χρέος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποθέματα του Δημοσίου επαρκούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, εξέλιξη που θα οδηγήσει πιθανόν σε νέο δανεισμό τους επόμενους μήνες.

Στον τομέα των δαπανών παρατηρείται σημαντική υπέρβαση κατά 15% συγκριτικά με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση (9,7%). Και σε αυτή την περίπτωση η πρόβλεψη για μείωση των ελαστικών δαπανών κατά 10%, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ, δεν φαίνεται να υλοποιείται, αφού οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση που ξεπερνά κατά πολύ τα 500 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το έλλειμμα αναμένεται να σημειώσει μικρή βελτίωση στα τέλη του έτους εξαιτίας της αύξησης των εσόδων που θα προέλθουν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, του ενιαίου τέλους ακινήτων και την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει στην Κομισιόν τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το έλλειμμα. Με βάση τα στοιχεία αυτά η Κομισιόν θα αποφασίσει τον χρονικό ορίζοντα της παράτασης για τη μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Μία μέρα μετά τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θ’ ανακοινώνει τις νέες του προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι οποίες θα είναι δυσμενέστερες από αυτές που είχαν διατυπωθεί στις αρχές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή