Προτάσεις τεχνικών εταιρειών για έξοδο από την κρίση

Προτάσεις τεχνικών εταιρειών για έξοδο από την κρίση

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) κατέθεσε χθες έναν «ενδεκάλογο» προτάσεων για έξοδο του κλάδου από την κρίση.

Ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί περί τις 800 τεχνικές εταιρείες αναφέρει ότι «ο κλάδος έχει οδηγηθεί στη χειρότερη θέση των τελευταίων 12 τουλάχιστον ετών».

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ΣΑΤΕ, η δεινή αυτή κατάσταση δεν είναι συνέπεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά οφείλεται σε εγγενείς αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου παραγωγής δημόσιων και ιδιωτικών έργων, που μάλιστα οξύνονται λόγω των υψηλών εκπτώσεων που δίδονται εσχάτως στους διαγωνισμούς, λόγω έλλειψης αντικειμένου που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων που θέτει ο ΣΑΤΕ βρίσκεται η καθιέρωση -και μάλιστα άμεσα- Δελτίου Ταυτότητας Εργων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα βασικά στοιχεία κάθε έργου θα αναρτώνται υποχρεωτικά στο Διαδίκτυο πριν από την υπογραφή των αρχικών και συμπληρωματικών συμβάσεων. Ασφαλώς, επαναφέρεται το ζήτημα της άμεσης εξόφλησης των οφειλόμενων χρημάτων από το Δημόσιο, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας να εξεταστεί η δυνατότητα αποπληρωμής με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Επίσης, ζητείται να εκσυγχρονιστεί το μητρώο εργοληπτικών επιχειρήσεων, να θεσμοθετηθεί το προεδρικό διάταγμα για το μητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, όπως επίσης και απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας δημοπράτησης έργων, προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή έργων και να αποφεύγονται οι ενστάσεις που καθυστερούν κατά πολύ τις αναθέσεις.

Ο ΣΑΤΕ ζητά επίσης την υιοθέτηση συστήματος αναλυτικής τιμολόγησης των εργασιών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και την αύξηση του αριθμού των δημοπρατούμενων έργων, ειδικά των μικρών και μεσαίων στην περιφέρεια. Οσον αφορά το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), προτείνεται η παγιοποίησή του ως ποσοστού του ΑΕΠ, τουλάχιστον στο 6% ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή