Εντείνονται οι πιέσεις για την απελευθέρωση του κλάδου υπηρεσιών

Εντείνονται οι πιέσεις για την απελευθέρωση του κλάδου υπηρεσιών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις προς τα κράτη-μέλη που καθυστερούν την εφαρμογή της οδηγίας για την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη, γνωστότερης ως οδηγίας Μπόλκεσταϊν, περιελάμβανε χθες το «μενού» του γεύματος των υπουργών που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες.

Μέχρι τώρα από τις χώρες της Ε.Ε., μόνον η Δανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Τσεχία έχουν κατορθώσει να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο, έτσι ώστε να είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην απελευθέρωση των υπηρεσιών από τις 28 Δεκεμβρίου του 2009. Από την άλλη πλευρά, το Βέλγιο έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα προλάβει μέχρι τα τέλη του έτους να είναι έτοιμο.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώρες της Ε.Ε., σε «καλό δρόμο» βρίσκονται οι Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ στις υπόλοιπες χώρες σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση. Μεταξύ των τελευταίων χωρών, είναι και η Ελλάδα και μάλιστα βρίσκεται αρκετά πίσω, με δεδομένο ότι ο νόμος – πλαίσιο που παρουσιάστηκε στη Βουλή το καλοκαίρι για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, δεν πρόλαβε να ψηφιστεί λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Η Επιτροπή στο έγγραφο που έστειλε στις χώρες για να περιγράψει την κατάσταση, κάνει ειδική αναφορά στα ζητήματα της σύστασης Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) των πολιτών και της δημιουργίας ηλεκτρονικού Πληροφοριακού Συστήματος Εσωτερικής Αγοράς (Internal Market Information System – IMI), με την Ελλάδα να βρίσκεται πίσω στην υλοποίηση και των δύο αυτών πρωτοβουλιών.

Τα ΕΚΕ -την οργάνωσή τους έχει αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών- ουσιαστικά θα διεκπεραιώνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, έτσι ώστε ένας αλλοδαπός που θέλει να εργαστεί στην Ελλάδα, να το επιτύχει χωρίς να χρειάζεται να «μπλεχτεί» στα γραφειοκρατικά συστήματα του δημόσιου τομέα. Το IMI θα αποτελέσει το εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο τη γρήγορη και αποτελεσματική επιβεβαίωση και ανταλλαγή των στοιχείων των επαγγελματιών.

Θεμέλιο της κοινοτικής οδηγίας είναι η απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών πανευρωπαϊκά, με κατάργηση όλων των υφιστάμενων γραφειοκρατικών εμποδίων που έχουν δημιουργήσει τα κράτη-μέλη για να προστατεύσουν τους εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες τους από τον ανταγωνισμό ξένων συναδέλφων τους.

Ωστόσο, βασική της πρόνοια ήταν αρχικά ότι αυτές οι υπηρεσίες θα παρέχονται απανταχού της Ενωσης υπό τους όρους της χώρας προέλευσης του εργαζομένου ή επαγγελματία, κάτι που πυροδότησε την οργή των συνδικάτων καθώς γέννησε αιτιολογημένους φόβους για «κοινωνικό ντάμπινγκ», την αθρόα εισαγωγή εργαζομένων από χώρες χαμηλού κόστους.

Προ των αντιδράσεων αυτών η οδηγία τροποποιήθηκε και οι σχετικές προβλέψεις της μετριάσθηκαν, ικανοποιώντας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα της πραγματικής δοκιμασίας: η πλήρης μεταφορά της στην έννομη τάξη των κρατών-μελών από τα εθνικά Κοινοβούλια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ετσι, αργά χθες η Επιτροπή εξήγησε στα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο ακριβώς πού βρίσκεται το καθένα έναντι της οδηγίας, ενώ είχε προηγηθεί και μεταξύ τους συζήτηση στο γεύμα των υπουργών. Αν και η τελική προθεσμία δεν έχει παρέλθει, το έργο της μεταφοράς της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία και της έκδοσης όλων των εφαρμοστικών διατάξεων δεν μπορεί να περιμένει την τελευταία στιγμή, εξ ου και οι προειδοποιήσεις των Βρυξελλών και, φυσικά, η διαρκής απειλή δικαστικών μέτρων σε όσους ξεπεράσουν την προθεσμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή