ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκλεισε η συμφωνία για ανακατασκευή του «Μινιόν»

Επειτα από σχεδόν μία δεκαετία, το ιστορικό κτίριο του «Μινιόν» στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται σύντομα να «ξαναζωντανέψει». Η ιδιοκτήτρια του ακινήτου Ηπειρωτική ΑΕΚΕ, θυγατρική του ομίλου της Elmec Sport, προχώρησε εντός της εβδομάδας σε συμφωνία με την κατασκευαστική εταιρεία Αχιλλεύς Τεχνική ΑΤΕ, προκειμένου να ξεκινήσει η ανακατασκευή του κτιρίου της οδού Πατησίων. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 17 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πολυκαταστήματος (department store), επιφάνειας 15.000 τ. μ., το οποίο εκτός από το ισόγειο, θα αναπτύσσεται σε επιπλέον οκτώ ορόφους. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, οι εργασίες προβλέπεται να διαρκέσουν 18 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι το «Μινιόν» θα είναι έτοιμο να ανοίξει ξανά τις πύλες του την άνοιξη του 2011.

Το ακίνητο του «Μινιόν» περιήλθε στην κατοχή της Elmec στα μέσα του 2000, όταν ο εμπορικός όμιλος απέκτησε το 50% της Ηπειρωτικής Εμπορικής Κτηματικής Α. Ε., στην οποία ανήκε μέρος του ακινήτου. Στην πορεία των ετών, η Elmec απέκτησε σχεδόν το σύνολο των επιφανειών του ακινήτου, συνολικής επιφάνειας 21.000 τ. μ., αυξάνοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή της στην Ηπειρωτική σχεδόν στο 100%.

Η λειτουργία του «Μινιόν» αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό των εμπορικών αλυσίδων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση (3ης Σεπτεμβρίου) λειτουργεί τα τελευταία χρόνια πολυκατάστημα της αλυσίδας Hondos Center, το οποίο κατά κάποιον τρόπο είχε υποκαταστήσει την παρουσία του «Μινιόν». Ταυτόχρονα, θα ενταθούν οι πιέσεις προς τους ιδιοκτήτες μικρών εμπορικών καταστημάτων του κέντρου, καθώς με τη δημιουργία ενός ακόμη εμπορικού πόλου, αναμένεται περαιτέρω μείωση του καταναλωτικού τζίρου στα μικρότερα καταστήματα του κέντρου, με βάση τα όσα έχει δείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να αποχωρήσουν περισσότεροι καταστηματάρχες, αυξάνοντας τον αριθμό των κενών καταστημάτων πέριξ του κέντρου, μια τάση που έχει γίνει εμφανής την τελευταία διετία.