Επενδύσεις στον κοσμο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση τιμών

Αύξησαν τις ζητούμενες τιμές πώλησης οι ιδιοκτήτες κατοικιών στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ανέφερε έρευνα της Rightmove εντός της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, οι τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες εμφάνισαν άνοδο κατά 0,6% κατά μέσον όρο έναντι του Αυγούστου, με αποτέλεσμα η μέση τιμή να διαμορφωθεί σε 223.996 στερλίνες, παραμένοντας πάντως 1,5% χαμηλότερα από τον Σεπτέμβριο του 2008. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ιδιοκτήτες έχουν ενθαρρυνθεί από την αυξανόμενη ζήτηση και τη μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μεσιτικό γραφείο διαθέτει 69 ακίνητα (μέσος όρος) προς πώληση, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2008. Γι’ αυτό άλλωστε και ο αριθμός των εν λειτουργία μεσιτικών γραφείων έχει μειωθεί κατά περίπου 20% φέτος έναντι του προηγούμενου έτους. Πάντως, μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζει η αγορά κατοικίας (βάσει ζητούμενων τιμών) στα νότια της χώρας και το Λονδίνο, σε αντίθεση με τις βορειότερες περιοχές της χώρας. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται και στη συμπεριφορά των τραπεζών, οι οποίες στην προσπάθειά τους να μειώσουν το ρίσκο τους, δείχνουν σαφή προτίμηση στον δανεισμό προς πιο εύπορους πολίτες, που μένουν σε καλύτερες περιοχές από πλευράς τιμών ακινήτων.

«Πράσινο» Empire State Βuilding

Ενα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, καθώς αφορά στην ανακαίνιση του περίφημου Empire State Building της Νέας Υόρκης, άλλοτε υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο. Στο επίκεντρο των εργασιών στο κτίριο βρίσκονται παρεμβάσεις που αναμένεται να το καταστήσουν φιλικότερο προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, μέσω των ενεργειών αυτών, εκτιμάται ότι οι εκπομπές ρύπων του κτιρίου θα μειωθούν κατά 38%, περιορίζοντας ανάλογα και το ενεργειακό κόστος χρήσης του ακινήτου, κάτι που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 4,4 εκατ. δολαρίων εντός των επόμενων 15 ετών. Ταυτόχρονα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να περιοριστούν κατά 105.000 τόνους. Οι ειδικοί του κλάδου των ακινήτων έχουν πλέον αρχίσει να εξετάζουν σειρά τέτοιων λύσεων και σε άλλα μεγάλα κτίρια ανά τον κόσμο, καθώς το κόστος από τις εργασίες αποσβέννυται άμεσα, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.

Εγκαίνια στην Αγκυρα

Εγκαινιάστηκε και επίσημα άλλο ένα εμπορικό κέντρο στη γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αγκυρα. Πρόκειται για το Gordion Shopping Center, το οποίο διαθέτει συνολική επιφάνεια 50.000 τ. μ. και φέρει τον τίτλο του πρώτου «πράσινου» εμπορικού κέντρου της πόλης, καθώς, μεταξύ άλλων, διαθέτει δική του μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που καλύπτει το 18% των αναγκών του κέντρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή