Πρόσωπα και Πραγματα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεσίτες κατέθεσαν προτάσεις για ανάκαμψη της αγοράς

Σειρά μέτρων και προτάσεων για την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας και ακινήτων γενικότερα κατέθεσαν εντός της εβδομάδας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεσιτών και ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων. Μεταξύ των αιτημάτων επαναφέρεται η άρση του «πόθεν έσχες» για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών (ζήτημα που έχουν θέσει και οι κατασκευαστές κατοικιών), ενώ ζητούνται επίσης η μείωση κατά 50% του φόρου μεταβίβασης στις κατοικίες, η μείωση ή η αναβολή του ΦΠΑ (επίσης για δύο χρόνια) στις νέες οικοδομές, όπως επίσης και η κατάργηση του φόρου υπεραξίας. Οσον αφορά τις εξοχικές κατοικίες, προτάθηκε η απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης για επιφάνειες έως 120 τ. μ.

Διίστανται οι απόψεις για τους ημιυπαίθριους

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν από την παρουσίαση δημοσκόπησης για λογαριασμό του ΤΕΕ, εντός της εβδομάδας, σχετικά με το μέτρο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Σύμφωνα με αυτήν, το 25% συμφωνεί απόλυτα, το 19% μάλλον συμφωνεί, το 9% μάλλον διαφωνεί και το 37% διαφωνεί απόλυτα. Αντίστοιχα, το 75% των ερωτηθέντων πολιτών χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ διαφωνεί το 18%. Την ίδια άποψη έχουν ακόμη και όσοι συμφωνούν γενικώς με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους (68%). Το 53% τάσσεται υπέρ της διατήρησης της δυνατότητας δημιουργίας και στο μέλλον ημιυπαίθριων χώρων στις οικοδομές και το 36% κατά. Στο αντίστοιχο ερώτημα οι μηχανικοί τάσσονται: υπέρ της διατήρησης το 60%, κατά το 35%.

Στις ΗΠΑ μελετούν κατάργηση φοροελαφρύνσεων για κατοικία

Το ενδεχόμενο να καταργήσουν τις φοροελαφρύνσεις προς τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και σειρά άλλων μέτρων που εφαρμόστηκαν πριν από μερικούς μήνες για την τόνωση της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ, μελετούν το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι. Πάντως, τα μέτρα, που λήγουν στα τέλη Νοεμβρίου, βοήθησαν στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας, ενισχύοντας τη ζήτηση, ενώ και οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,6% τον Ιούλιο, έναντι του προηγούμενου μήνα, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο από το 2005. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι τυχόν κατάργηση των μέτρων θα αντιστρέψει το κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή