Φθηνότερα τα ενοίκια στην Ερμού με μέση τιμή τα 3.120 ευρώ ανά τ.μ.

Φθηνότερα τα ενοίκια στην Ερμού με μέση τιμή τα 3.120 ευρώ ανά τ.μ.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά μία θέση υποχώρησε η οδός Ερμού μεταξύ των εμπορικότερων δρόμων παγκοσμίως, με βάση το ύψος των ενοικίων των καταστημάτων. Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Cushman & Wakefield (Main Streets Across the World), η Ερμού κατατάσσεται πλέον στην 12η θέση της λίστας (στο παρελθόν είχε βρεθεί και στην πρώτη δεκάδα) με μέσο ενοίκιο 3.120 ευρώ/τ.μ. ετησίως. Οπως τονίζει ο κ. Γιάννης Σταματέλος, επικεφαλής του κλάδου Asset Management & Retail Leasing της εταιρείας στην Ελλάδα, «σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παρατηρείται μια πτώση (σε ευρώ) της τάξης του 13,3% (3,600 ευρώ/τ.μ. το 2008)».

Πάντως, τα ενοίκια στα σημεία μεγαλύτερης προβολής των κορυφαίων εμπορικών δρόμων του κόσμου (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ερμού) έχουν μεν υποχωρήσει τον τελευταίο χρόνο, αλλά εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο, λόγω της μικρής διαθεσιμότητας κενών χώρων. Σύμφωνα με τον κ. Σταματέλο, «σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός πως παρά τη μείωση που παρατηρείται γενικότερα στα πλάνα επέκτασης εμπορικών αλυσίδων, το ενδιαφέρον γι’ αυτά τα σημεία παραμένει σημαντικό. Τα επίπεδα του «αέρα» έχουν επηρεαστεί αρνητικά και κινούνται πτωτικά, ενώ οι δευτερεύουσες αγορές είναι αυτές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη κάμψη και αυξημένα επίπεδα διαθεσιμότητας», καταλήγει ο κ. Σταματέλος.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι σε πάνω από το 50% των 274 εμπορικότερων δρόμων παγκοσμίως καταγράφεται πτώση των ενοικίων φέτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκόσμια πτώση στα 24 χρόνια κατά τα οποία συντάσσεται η μελέτη της Cushman & Wakefield. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις το 18% των τοποθεσιών παρατηρείται άνοδος των ενοικίων. Πάντως, η Fifth Avenue της Νέας Υόρκης παραμένει στην κορυφή με κόστος 13.207 ευρώ/τ.μ. ετησίως, σημειώνοντας όμως πτώση κατά 8,1%, ενώ ακολουθούν η Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ (11.687 ευρώ/τ.μ.) και η Avenue des Champs-Elysee στο Παρίσι (7.732 ευρώ/τ.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή