Εξίσωση για δυνατούς λύτες η άμεση τόνωση της πραγματικής οικονομίας

Εξίσωση για δυνατούς λύτες η άμεση τόνωση της πραγματικής οικονομίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάγκη για άμεση τόνωση της πραγματικής οικονομίας σε συνθήκες δημοσιονομικής κατάρρευσης ισοδυναμεί για τη νέα κυβέρνηση με τον τετραγωνισμό του κύκλου.

Ολοι οι κλάδοι που αποτελούσαν παραδοσιακά πυλώνες της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πλήττονται από την κρίση. Ο όγκος πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο υποχωρούσε τον Ιούνιο για όγδοο συνεχόμενο μήνα κατά 14,5%. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων παρά τα μέτρα στήριξης της αγοράς είχαν πτώση κατά 18% στο 8μηνο.

Η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρεί συνεχώς από το 2007. Σε κάθετη πτώση βρίσκεται από την αρχή του 2008 και η βιομηχανική παραγωγή, ενώ το μέλλον δεν είναι ευοίωνο καθώς και οι νέες παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα είναι μειωμένες κατά 35% στο 6μηνο.

Στον τουρισμό μπορεί να μην επιβεβαιώθηκαν οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, αλλά και πάλι τα έσοδα προβλέπεται ότι θα είναι μειωμένα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης αντανακλώνται στους δείκτες ασφυξίας. Η αξία των ακάλυπτων επιταγών είχε ήδη ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη περάσει. Τον επόμενο χρόνο και οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι εντονότερες στην αγορά εργασίας και το κόστος δανεισμού υψηλότερο, καθώς η διαφαινόμενη ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Από την άλλη, οι τράπεζες συγκρατούν τις χορηγήσεις δανείων προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τις επισφάλειες. Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο τα υπόλοιπα δανείων αυξήθηκαν μόλις κατά 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει τεθεί ως στόχος για πιστωτική επέκταση το 10%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της τραπεζικής αγοράς, πολύ πιθανό να μην ξεπεράσει το 5% στο σύνολο του έτους.

Μέτρα όπως η εγγύηση του 25% των στεγαστικών δανείων από το κράτος δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, επειδή αφενός μεν το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας παραμενει υποτονικό, αφετέρου δε γιατί θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική αξία του ακινήτου, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή