Η οικονομία μπορεί να ανακάμψει

Η οικονομία μπορεί να ανακάμψει

9' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ανατρέψει στην κάλπη τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, εκφράζει ο υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής στην Β΄ Αθήνας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Στη συνέντευξή του ο κ. Χατζηδάκης επικρίνει το ΠΑΣΟΚ γιατί όπως υποστηρίζει διεκδικεί την εξουσία χωρίς συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα. «Ολα αυτά τα οποία υπόσχονται εάν πραγματικά τα εννοούν θα βρεθούν είτε από νέους φόρους είτε από δάνεια» τονίζει ο κ. Χατζηδάκης. Επίσης, ασκεί δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και για την πρόθεσή της να επαναδιαπραγματευθεί την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει με το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα, τη συγκράτηση των δαπανών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και με παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και τη μείωση της γραφειοκρατίας ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης αναγνωρίζει ότι παρά τις πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν την πενταετία, η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει προχωρήσει ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε μεταρρυθμίσεις που θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό, τι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό και το καύσιμο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης, που ως υπουργός Ανάπτυξης είχε παγώσει τα σχέδια για την εισαγωγή του λιθάνθρακα στον ενεργειακό σχεδιασμό, υποστηρίζει ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με συναίνεση και στη βάση των προτάσεων που θα υποβάλει το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

– Οι διαρθρωτικές αδυναμίες τις οποίες επικαλείσθε για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπήρχαν πολύ πριν από την κρίση. Γιατί δεν τις αντιμετωπίσατε στα έξι χρόνια της διακυβέρνησής σας και ζητάτε νέα εντολή;

– Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίστηκαν πολλές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Εγιναν παρεμβάσεις στην πρώτη τετραετία στην αγορά εργασίας και στο ωράριο των καταστημάτων, ενώ υπήρξαν συγκεκριμένες κινήσεις για τον περιορισμό του δημοσίου, με πιο χαρακτηριστική την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής. Τα τελευταία δύο χρόνια πέρασε ο καινούργιος ασφαλιστικός νόμος, προχώρησαν οι συμφωνίες για τον ΟΤΕ και τον ΟΛΠ, ενώ βρέθηκε μόνιμη και βιώσιμη λύση στο θέμα της Ολυμπιακής, το οποίο έτυχε να χειριστώ προσωπικά, ενώ ξεκίνησε επίσης, από τότε που ήμουν υπουργός Μεταφορών, μια εξυγιαντική παρέμβαση στην πιο προβληματική ελληνική επιχείρηση, τον ΟΣΕ. Οι παρεμβάσεις αυτές είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς μειώθηκε το έλλειμμα, σε ποσοστό κάτω απ’ το 3%, ενώ είχαμε, αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και πτώση της ανεργίας από το 11,5% σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 7% πριν ξεκινήσει η κρίση. Και σήμερα, όμως, η ανεργία είναι μικρότερη κατά 3 μονάδες σε σχέση με την ανεργία που παραλάβαμε το 2004. Η αλήθεια είναι πως θα έπρεπε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Σας θυμίζω, όμως, ότι σ’ όλες τις αλλαγές που επιχειρήσαμε, η αντιπολίτευση μάς πρότεινε την ακινησία. Και μετά αποκαλούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς.

– Το 2003 υπηρετούσαν στο Δημόσιο 437.576 υπάλληλοι. Το 2008 ήταν 506.680, περίπου 70.000 περισσότεροι με τα κενά σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία να μην έχουν καλυφθεί ακόμη. Αποτελεί αυτό στοιχείο περιορισμού της σπατάλης;

– Μην ξεχνάτε, ότι υπήρξε ρύθμιση σ’ ένα θέμα το οποίο χρόνιζε για πολύ καιρό, το ζήτημα των συμβασιούχων. Ωστόσο, οι δαπάνες για μισθούς, ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 2009 είναι 5,5%, όσο ακριβώς ήταν και το 2003. Υπενθυμίζω όμως τη ρητή μας δέσμευση που δόθηκε στον πυρήνα της προεκλογικής μας περιόδου. Οτι θα υπάρξει, δηλαδή, πάγωμα προσλήψεων με εξαίρεση τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Δεν υπάρχει κάποια πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που να τοποθετείται στα ζητήματα αυτά με μεγαλύτερη αυστηρότητα από τη Νέα Δημοκρατία.

– Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη το 2004 σας κληροδότησε χρέη των νοσοκομείων ύψους προς τους προμηθευτές 5 δισ. ευρώ, τα οποία εξοφλήθησαν το 2005 επιβαρύνοντας έλλειμμα και χρέος των παρελθόντων ετών. Εσείς κληροδοτείτε στην επόμενη κυβέρνηση χρέη 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2005 – 2009. Πού είναι η δημοσιονομική εξυγίανση;

– Είναι αλήθεια πως τα χρέη των νοσοκομείων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Γι’ αυτό η Ν.Δ. υιοθέτησε ένα σύστημα για την εξυγίανση των προμηθειών και για τη μείωση του κόστους, προκειμένου να εξοικονομούμε 500 εκ. ευρώ ετησίως. Επίσης αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της συνταγογράφησης στα φάρμακα, προκειμένου να εξοικονομήσουμε ετησίως 2 δισ. ευρώ. Βήματα έγιναν σ’ αυτό τον τομέα, η αλήθεια είναι όμως πως τα μέτρα που λάβαμε πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

– Επικρίνετε το ΠΑΣΟΚ επειδή υπόσχεται ότι θα διαθέσει 10,7 δισ. ευρώ στην 4ετία για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα. Εάν δεν υπάρχουν όπως λέτε αυτά τα χρήματα, με ποια μέτρα εσείς θα ενισχύσετε την ανάπτυξη;

– Οσο και αν πιέζεις τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό το θέμα δεν σου δίνουν ξεκάθαρη απάντηση. Είναι βέβαιο πως όλα αυτά, τα οποία υπόσχονται, αν πραγματικά τα εννοούν, θα βρεθούν είτε από καινούργιους φόρους είτε από καινούργια δάνεια. Και το ένα και το άλλο δεν είναι λύση για την ελληνική οικονομία. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στον περιορισμό των δαπανών, στο νοικοκύρεμα του κράτους, στην ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής, όπου, πράγματι, μπορεί να γίνουν πολλά και ουσιαστικά βήματα. Αν κάποιος εστιάζει στο ότι η Ν.Δ. έχει καθυστερήσει ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις, πρέπει να εστιάσει δέκα φορές στο ότι απέναντι υπάρχει ένα κόμμα, το οποίο διεκδικεί την εξουσία, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και με ένα πολιτικό λόγο που δε θυμίζει σε καμιά περίπτωση άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Η δήλωση Αλμούνια άλλωστε, μια μέρα μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, είναι παραπάνω από χαρακτηριστική. Την ανάπτυξη της οικονομίας εμείς θα τη στηρίξουμε σ’ ένα νοικοκυρεμένο δημόσιο, σε παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις, αλλά, φυσικά, και στην εκμετάλλευση των πόρων του κοινοτικού πλαισίου Στήριξης. Πάνω σε αυτό, θέλω να θυμίσω ότι, μόνο στο δικό μας υπουργείο, στο υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα σε λίγους μήνες, από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο, ενεργοποιείται το 40% του προϋπολογισμού.

– Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ήταν πάντα χαμηλή και επί των ημερών σας υποχώρησε ακόμη περισσότερο. Οι προκάτοχοί σας στο ΥΠΑΝ Σιούφας και Φώλιας είχαν προαναγγείλει νομοσχέδιο για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων. Το ίδιο και εσείς, αλλά σας πρόλαβαν οι εκλογές. Γιατί χρειάστηκαν να περάσουν τέσσερα χρόνια για μια τέτοια παρέμβαση η οποία τελικά ποτέ δεν έγινε;

– Τα τελευταία χρόνια, μειώσαμε το χρόνο αλλά και το κόστος για την ίδρυση Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό του πλαισίου λειτουργίας των Α.Ε., εκσυγχρονίσαμε την Επιμελητηριακή Νομοθεσία, θεσμοθετήσαμε το Εμπορικό Μητρώο, καθιερώσαμε την Ευρωπαϊκή Εταιρεία, καταρτίσαμε νέο πτωχευτικό κώδικα για να δώσουμε μια ακόμα ευκαιρία σε εκείνους που είχαν ανάγκη. Οσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, που κάθε Διεθνής Οργανισμός έχει δικά του μέτρα για να τη μετράει, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι ακριβές αυτό που σημειώνετε. Υπάρχουν διάφορα σκαμπανεβάσματα. Πέρσι, ας πούμε, η Παγκόσμια Τράπεζα στην ετήσια έκθεση Doing Business, ανέβαζε την Ελλάδα 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως είχαμε έτοιμο ένα νομοσχέδιο, με το οποίο, η διαδικασία ίδρυσης των επιχειρήσεων απλουστευόταν, έτσι ώστε να περιορίζονται τα βήματα από 18 σε 4. Και ακόμα περισσότερο αλήθεια είναι, ότι χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις, σαν και αυτές που περιέγραψα παραπάνω, σε πολλά μέτωπα. Στο μέγεθος του κράτους, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στην ίδια την αγορά εργασίας. Υπενθυμίζω, όμως, η ανταγωνιστικότητα δε διατάσσεται. Η ανταγωνιστικότητα επιτυγχάνεται μόνο με συγκεκριμένες πολιτικές, σαν αυτές που ανέφερα. Οι πολιτικές των αντιπάλων μας θα χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Διότι είναι πολιτικές που υπαγορεύονται από συντεχνίες και δογματικές αγκυλώσεις της δεκαετίας του ’80.

– Απορρίψατε το λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια ως καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές θα επανεξετάσετε τη στάση σας; Ποιο πρέπει να είναι το μείγμα καυσίμων στο προσεχές μέλλον;

– Χωρίς καμιά αμφιβολία απαιτείται ένας μακροχρόνιος εθνικός σχεδιασμός για τον οποίο προεργασία έχει γίνει από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Είναι ανάγκη όλα τα κόμματα σοβαρά και υπεύθυνα να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα και να αντιληφθούμε πως είναι ζήτημα εθνικής σημασίας. Εμείς δεσμευόμαστε πως απ’ όποια θέση και αν βρεθούμε, θα συμπράξουμε στην υιοθέτηση μιας κοινά αποδεκτής εθνικής στρατηγικής, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού. Ενα πράγμα όμως είναι βέβαιο, ότι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει, μέχρι το 2020, να τριπλασιάσουμε περίπου τη σημερινή διαθέσιμη ισχύ, καθώς η σημαντική αύξηση που πετύχαμε από το 2004 και μετά δεν μας φτάνει. Είναι επίσης σημαντικό να βάλουμε στον ενεργειακό σχεδιασμό την εξοικονόμηση ενέργειας. Υπολογίζεται ότι μπορεί να συμβάλει ως ένα ποσοστό 10% στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Από την πλευρά μας, τους τελευταίους μήνες, έχουν προωθηθεί μια σειρά από μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση: νέο νομοσχέδιο για τα φωτοβολταϊκά, το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, το πρόγραμμα για την απόσυρση των παλιών ενεργοβόρων κλιματιστικών, το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για τους δήμους της χώρας και το φιλόδοξο σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών, το οποίο χρηματοδοτείται και από την Ε.Ε. Στηρίξαμε δηλαδή την πράσινη ενέργεια, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

– Πετύχατε την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα μεικτό σχήμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ο.Α. ώστε να διασφαλίζεται η αεροπορική σύνδεση απομακρυσμένων περιοχών. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μήπως δικαιώνουν την προσέγγισή του;

– Μα η κάλυψη των απομακρυσμένων περιοχών και των άγονων γραμμών επιδοτείται. Γι’ αυτό το λόγο βλέπετε μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές και διαφορετικές εταιρείες. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει λοιπόν, από αυτό το οποίο σημειώνετε στην ερώτησή σας. Για την Ολυμπιακή αγνοήσαμε το πολιτικό κόστος και βρήκαμε μια λύση που γλιτώνει τους Ελληνες φορολογουμένους από 1 εκ. ευρώ την ημέρα, τα οποία πήγαιναν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Κατορθώσαμε να λύσουμε ένα θέμα το οποίο ταλάνιζε το ελληνικό πολιτικό σύστημα σχεδόν μια εικοσαετία, μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες αποκρατικοποίησης του ΠΑΣΟΚ. Αλίμονο αν το ΠΑΣΟΚ έρθει και ακυρώσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που έγινε γι’ αυτό το θέμα.

– Εάν η Ν.Δ. χάσει τις εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να προκαλέσει νέα προσφυγή στις κάλπες με την ευκαιρία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και υπό ποιες προϋποθέσεις θα νομιμοποιείτο για κάτι τέτοιο;

– Εμείς, ιδιαίτερα μετά το ντιμπέιτ, έχουμε αισιόδοξα μηνύματα. Επενδύουμε στη στρατηγική της αλήθειας και θεωρούμε πως η αλήθεια έχει μεγάλη δύναμη. Οι πολίτες μας ζητάνε να μην τους κοροϊδεύουμε και αυτό ακριβώς κάνουμε. Γι’ αυτό και πιστεύουμε πως θα πετύχουμε την ανατροπή. Από εκεί και πέρα, για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ισχύουν αυτά που είπε ο Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη. Οτι σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε το Μάρτιο τον Κάρολο Παπούλια.

Με έκτακτα μέτρα η κάλυψη του ελλείμματος

– Υποστηρίζετε ότι μειώσατε το έλλειμμα από το 7,5% του ΑΕΠ το 2003, κάτω από το 3% το 2006. Ωστόσο, το 2007 και το 2008 δηλαδή πριν η κρίση φτάσει στην Ελλάδα υπερέβη και πάλι το όριο, που σημαίνει ότι η προσαρμογή δεν ήταν διατηρήσιμη. Γιατί να πιστέψουν η Ε. Ε., οι αγορές και οι ψηφοφόροι ότι θα τα καταφέρετε τώρα;

– Καταράς, έξαρση των ελλειμμάτων δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, υπάρχουν χώρες και μάλιστα μεγάλες, όπως η Βρετανία, όπου το έλλειμμα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το δικό μας. Η μεγάλη οικονομική κρίση μας πιέζει όλους, γι’ αυτό και λέμε πως σε έκτακτες συνθήκες χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Γι’ αυτό και προτείνουμε στους Ελληνες πολίτες το δύσκολο δρόμο, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Οι ψηφοφόροι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σ’ αυτούς που προτείνουν μια πολιτική στηριγμένη στην αλήθεια και στο δρόμο που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και σ’ αυτούς οι οποίοι, ενώ υπερδραματοποιούν την κατάσταση είναι έτοιμοι σαν πολιτικοί Αη Βασίληδες να μοιράσουν δώρα σε όλους. Εμείς λέμε δυσάρεστα, αλλά αληθινά πράγματα πριν από τις εκλογές, και προφανώς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην εφαρμόσουμε αυτά τα οποία λέμε αμέσως μετά. Και αυτή η πολιτική οδηγεί στο τέλος στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή