Εν συντομια

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά πάνω από το ένα ευρώ η τιμή της αμόλυβδης

Νέα πτώση της τάξης του 0,75% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, η οποία ωστόσο κινείται σταθερά πάνω από το ένα ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τις τιμοληψίες που πραγματοποιεί σε εβδομαδιαία βάση το υπουργείο Ανάπτυξης, σε 2.300 πρατήρια την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009 η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στο 1,056 ευρώ το λίτρο έναντι 1,064 ευρώ το λίτρο την αμέσως προηγούμενη Παρασκευή. Σε σχέση με τον μέσο όρο των 4 τελευταίων εβδομάδων σημειώθηκε πτώση σε ποσοστό 2,45%.

O μέσος όρος χονδρικής πώλησης της αμόλυβδης από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοεδιών για την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου ήταν 0,984 ευρώ ανά λίτρο και σε σχέση με τον μέσο όρο των 4 τελευατίων εβδομάδων μειώθηκε κατά 2,21%.

O μέσος όρος της τιμής διυλιστηρίου με φόρους και δασμούς διαμορφώθηκε την ίδια ημερομηνία στο 0,899 ευρώ το λίτρο και σε σχέση με τον μέσο όρο των 4 τελευταίων εβδομάδων μειώθηκε σε ποσοστό 3,09%. H διεθνής τιμή της αμόλυβδης τις 4 τελευταίες εβδομάδες μειώθηκε σε ποσοστό 8,78%.

Η υγεία ασθενεί

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των λιγότερο φιλικών προς τον ασθενή συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, σύμφωνα με την κατάταξη του EHCI για το 2009 στις Βρυξέλλες. Η ετήσια έρευνα κατέταξε την Ελλάδα στην 23η θέση μεταξύ 33 χωρών, υποχωρώντας από τη 19η θέση που ήταν πέρυσι. H Ολλανδία καταλαμβάνει την πρώτη θέση για δεύτερη συναπτή χρονιά με ρεκόρ 875 βαθμών, ενώ ακολουθούν η Δανία (819), η Ισλανδία για πρώτη φορά (811) και η Αυστρία (795).

Εργο ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες

Εννέα σχήματα υπέβαλαν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών και του εστιατορίου φοιτητών που προκήρυξε πρόσφατα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Πρόκειται για σύμβαση με ενδεικτικό προϋπολογισμό 89,4 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνεται και το κόστος διαχείρισης και συντήρησης των νέων εγκαταστάσεων) και διάρκεια 28 ετών. Μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν περιλαμβάνονται (αυτόνομα) οι J&P Αβαξ, Intrakat, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ακτωρ Παραχωρήσεις. Αντίστοιχα, με τη μορφή κοινοπραξίας κατήλθαν τα εξής σχήματα: Alpine Bau – Δομοτεχνική – ΑΡΧΙΤΕΧ ΑΤΕ, ΑΤΕΣΕ – Θέμελη ΑΤΕ, Γαντζούλας ΑΤΕΕ – Ιόνιος Α. Ε., UME PFI Invstements – Εδραση Χ. Ψαλλίδας – ΕΚΤΕΡ – ΕΛΕΡΓΟ – ΕΡΕΤΒΟ – Κλέαρχος Γ. Ρούτσης – Νόστος Α. Ε. και Τοξότης Α. Ε. – ΕΡΚΑΤ Α. Ε.

Στο 13% ανήλθε η ανεργία των μηχανικών

Τη μεγαλύτερη ανεργία από το 1997 αντιμετωπίζουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί της χώρας. Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ανεργία των μηχανικών έχει ανέβει πλέον στο 13%, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων να είναι νέοι. Σοβαρότερο πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης αντιμετωπίζουν οι χημικοί μηχανικοί και ακολουθούν οι μεταλλειολόγοι και οι ηλεκτρολόγοι.

Ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους έδωσε χθες στη δημοσιότητα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε σε δείγμα 2.517 μηχανικών σχετικά με τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος. Το ποσοστό ανεργίας των νέων μηχανικών καταγράφεται στο 23%, ενώ ένας στους τρεις ανέργους βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από ένα έτος. Ως προς τις ειδικότητες, μεγαλύτερη είναι η ανεργία στους χημικούς μηχανικούς (15%), στους μεταλλειολόγους (14%) και στους ηλεκτρολόγους (9%), ενώ μεγάλη αύξηση της ανεργίας καταγράφεται και στους ναυπηγούς (6%, έναντι 0% το 2006).

Υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του ΙΚΑ να προωθήσει την υλοποίηση του Συστήματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης των συνταγών του ιδρύματος εκφράζουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), καθώς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 30% επί των συνολικών δαπανών υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΦΕΕ η ανάπτυξη, εγκατάσταση και υποστήριξη συστημάτων πληροφορικής είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει τον έλεγχο και θα καταπολεμήσει τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η παροχή τέτοιων λύσεων θα αποτελέσει εργαλείο για τη μείωση των δυσμενών για το σύστημα υγείας οικονομικών αποτελεσμάτων από την «προκλητή συνταγογράφηση», η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αποζημιώνονται από το ΙΚΑ συνταγές για φάρμακα που δεν έχουν πάρει οι ασθενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή