Μέτρα για την αντιμετώπιση παραοικονομίας και φοροδιαφυγής

Μέτρα για την αντιμετώπιση παραοικονομίας και φοροδιαφυγής

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, που εφόσον εφαρμοσθούν θα αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα του κράτους χωρίς να επιβαρυνθούν οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Γ. Κορομηλάς προτείνει την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στα φυσικά πρόσωπα και υπολογισμό του εισοδήματος που θα φορολογείται με έκπτωση από το ακαθάριστο εισόδημα, του συνόλου των δαπανών που πραγματοποιούνται κατ’ έτος. Η κατάργηση του αφορολογήτου θα οδηγήσει σύμφωνα με τον κ. Κορομηλά στον περιορισμό του παρεμπορίου, δεδομένου ότι οι πολίτες θα έχουν ουσιαστικό κίνητρο να ζητούν αποδείξεις για όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούν. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ που τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν σημαντική μείωση.

Επίσης προτάθηκε η κατάργηση των εισοδημάτων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο και όχι με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, με εξαίρεση τα βοηθήματα, τα επιδόματα ανεργίας, πολυτέκνων κ.λπ., τις αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις, και πάσης φύσης εισοδημάτων που αποκτώνται στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής και της ενίσχυσης ασθενών κοινωνικών ομάδων.

Ειδικότερα, στη μείωση της φοροδιαφυγής θα οδηγήσουν και:

– Ο υποχρεωτικός λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις με κατάργηση του ειδικού τρόπου προσδιορισμού και φορολογίας συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, οικοδομικές επιχειρήσεις κ.λπ.).

– Η καθιέρωση και τήρηση αυστηρά του «πόθεν έσχες» και διεύρυνση των «τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» σε όλα τα φυσικά πρόσωπα με ειδική δήλωση που θα συνυποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος και θα περιγράφονται αναλυτικά όλες οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση οι οποίες επήλθαν την προηγούμενη χρονιά.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής φορολογικού τμήματος της KPMG κ. Γ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος προτείνοντας με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής την:

– Παρακολούθηση περιουσιακής εξέλιξης φυσικών προσώπων. Να κληθούν όλοι οι φορολογούμενοι να δηλώνουν κάθε χρόνο όλα τα κινητά περιουσιακά τους στοιχεία.

– Κατάργηση των απαλλαγών από το «πόθεν έσχες» που ισχύουν για μετοχές, έντοκα γραμμάτια, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.

– Ποινικές διώξεις και επιβολή ποινών φυλάκισης σε όσους διαπράττουν αδικήματα φοροδιαφυγής με ταυτόχρονη κατάργηση της διαδικασίας διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών και του διοικητικού συμβιβασμού.

– Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

– Αξιολόγηση των εφοριακών με βάση την εξέλιξη των υποθέσεων που ήλεγξαν (αν κατέπεσαν ή όχι στα δικαστήρια).

– Σύσταση σώματος εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας, στο υπουργείο Οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή