Στο 8% το έλλειμμα αν δεν αποδώσουν τα εισπρακτικά μέτρα

Στο 8% το έλλειμμα αν δεν αποδώσουν τα εισπρακτικά μέτρα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες μετά την παραδοχή του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα ανέλθει τουλάχιστον στο 6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,7%, χθες ο υπουργός προχώρησε σε νέα πρόβλεψη επισημαίνοντας ότι αν δεν αποδώσουν τα εισπρακτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, τότε το έλλειμμα θα φτάσει στο 8% του ΑΕΠ.

Ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα euro2day, ότι αν εφαρμοστούν όλες οι πολιτικές που έχουν ανακοινωθεί (είσπραξη ΕΤΑΚ 2008 και 2009, τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών κ. λπ.) «το έλλειμμα θα περιορισθεί στο 6% του ΑΕΠ», ενώ «σε περίπτωση που οι πολιτικές δεν εφαρμοστούν ή μετατεθούν χρονικά, το έλλειμμα θα είναι της τάξης του 8% του ΑΕΠ».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρουμε μέτρα για να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 7,5 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και κατά 12,5 περίπου δισ. ευρώ στη χειρότερη».

Η κατάσταση αυτή δείχνει τον εκτροχιασμό που έχει συντελεστεί φέτος. Ο προϋπολογισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου κατέγραφε ταμειακό έλλειμμα της τάξης του 8% του ΑΕΠ ή των 20 δισ. ευρώ, ενώ ο κ. Παπαθανασίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου δανεισμού εφόσον δεν αποδώσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο χθες για «κρυφό δανεισμό», επισημαίνοντας ότι «ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, δηλαδή ο δανεισμός για ταμειακή διευκόλυνση μεταξύ των τακτικών εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου, έχει φτάσει τα 20 δισ. ευρώ». Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τον υπουργό και τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ να απαντήσουν αν είναι αλήθεια και «πόσα από αυτά έχουν ήδη αποπληρωθεί», «πόσα είναι καθαρός, έξτρα δανεισμός το 2009 και πόσα μεταφέρονται ως επιπρόσθετο βάρος το 2010».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή