Στον Αρειο Πάγο τρεις όροι συναλλαγών

Στον Αρειο Πάγο τρεις όροι συναλλαγών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις όροι συναλλαγών τράπεζας να κριθούν παράνομοι και καταχρηστικοί πρότεινε κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, η εισηγήτρια της υπόθεσης. Σχετική αίτηση είχε κατατεθεί από την «Ενωση Καταναλωτών η Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), που είχε ήδη δικαιωθεί από το Πρωτοδικείο και το Εφετείο Αθηνών. Η αρεοπαγίτης, κ. Δ. Υφαντή, θεωρεί ότι πρέπει να κριθούν παράνομοι και καταχρηστικοί οι εξής όροι:

– Η προμήθεια 1,40 ευρώ που εισπράττει η τράπεζα για κάθε κατάθεση που γίνεται από τρίτο πρόσωπο σε λογαριασμό πελάτη της.

– Η προμήθεια 0,80 ευρώ ανά συναλλαγή που εισπράττει η τράπεζα για κάθε κίνηση λογαριασμού (ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου) που αφορά ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή κατάθεση επιταγής, όταν οι κινήσεις είναι περισσότερες από τέσσερις τον μήνα και ο λογαριασμός έχει μέσο μηνιαίο υπόλοιπο 1.500 ευρώ ή περισσότερες από έξι τον μήνα και ο λογαριασμός έχει μέσο μηνιαίο υπόλοιπο 1.500,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ ή περισσότερες από 20 τον μήνα και ο λογαριασμός έχει μέσο μηνιαίο υπόλοιπο από 30.000,01 έως 100.000 ευρώ ή περισσότερες από 50 τον μήνα και ο λογαριασμός έχει μηνιαίο υπόλοιπο από 100.000,01 έως 200.000 ευρώ.

– Η καταβολή τόκου εκ μέρους του δανειολήπτη που επιβάλλει η τράπεζα στα στεγαστικά δάνεια, όταν γίνεται σταδιακή αποδέσμευση του δανείου. Οπως υπογραμμίζει η κ. Υφαντή, ο τόκος από την πλευρά της τράπεζας δεν πρέπει να επιβάλλεται στο σύνολο του δανείου, αλλά μόνο στο ποσό, το οποίο «βρίσκεται στη διάθεση του δανειολήπτη».

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται εντός τριών μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή