Υποχώρησαν 4,4% οι τιμές των κατοικιών το β΄ τρίμηνο

Υποχώρησαν 4,4% οι τιμές των κατοικιών το β΄ τρίμηνο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση ακουμπάει και το τελευταίο οχυρό της ελληνικής οικονομίας. Οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 4,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, όταν η κρίση δεν είχε ακόμα κάνει την εμφάνισή της στην αγορά. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), που παρουσιάστηκε στο 4ο Συνέδριο για το Real Estate (RED Business Forum), ο αριθμός των αγοραπωλησιών κατοικιών βρίσκεται σε καθοδική τροχιά: το 2008 δεν ξεπέρασε τις 131.270, έναντι 167.699 το 2007, 172.897 το 2006 και 215.148 το 2005. Πάντως, παρά τη χαμηλή ζήτηση και τη μείωση των αγοραπωλησιών δεν προβλέπεται περαιτέρω σημαντική διόρθωση. Το 98% των στελεχών μεγάλων μεσιτικών γραφείων εκτιμά ότι οι τιμές των ακινήτων δεν θα μεταβληθούν έως τα τέλη του έτους, με μόλις το 2% να θεωρεί ότι θα υπάρξει μια μικρή μείωση. Κλειδί για την ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας θεωρείται η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης. Ως θετικό στοιχείο μπορεί να θεωρηθεί η άνοδος των στεγαστικών δανείων κατά το δεύτερο τρίμηνο (715 εκατ. ευρώ), έναντι του πρώτου τριμήνου (518 εκατ. ευρώ).

Αντέχουν τα παλαιά

«Τα νεόδμητα διαμερίσματα, οι μεζονέτες και οι μονοκατοικίες δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, ενώ η μόνη κινητικότητα που καταγράφεται αφορά ακίνητα παλαιότερης δόμησης» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κων. Μίχαλος. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζει και η αγορά γραφείων, αφού υπάρχει πλέον αρνητική διάθεση των εταιρειών να αποκτήσουν νέα κτίρια όσο και των κατασκευαστών να κτίσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή