Υφεση και αύξηση της ανεργίας

Υφεση και αύξηση της ανεργίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρίκνωση του ΑΕΠ που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 0,9% στο σύνολο του έτους, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στα δύο τελευταία τρίμηνα αυτού και αύξηση της ανεργίας στο 9,1% για φέτος, προβλέπει ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστική Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), κ. Εμμ. Κοντοπυράκης. Οπως δήλωσε χθες, «η ανάπτυξη, και τα επόμενα δύο τρίμηνα του 2009, θα έχει αρνητικό πρόσημο σε ετήσια βάση», ενώ η εκτίμησή του για το σύνολο του έτους με τα σημερινά δεδομένα «είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός, αλλά λιγότερο από το -1%». Στο πρώτο τρίμηνο του 2009, το ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά κατά 0,3% και στο δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,3%. Ετσι, η ελληνική οικονομία από το τρίτο τρίμηνο του 2009 θα βρεθεί σε ύφεση, για πρώτη φορά από το 1993.

Ο κ. Κοντοπυράκης, σε συνέντευξή του στο Reuters, πρόσθεσε ότι οι βασικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός, ναυτιλία και κατασκευές) έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την επιβράδυνση της ανάπτυξης διεθνώς, με τις πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις, ωστόσο, να μην επιβεβαιώνονται. Ειδικά για τον τουρισμό, υποστήριξε ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν αρκετά καλοί. «Οι διανυκτερεύσεις θα έχουν μάλλον μονοψήφια μείωση στο σύνολο του έτους», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «για το τουριστικό συνάλλαγμα οι ενδείξεις είναι ότι θα μειωθεί κάτω του 15%. Είναι ένα νούμερο που είναι καλύτερο απ’ ό, τι περίμενε κανείς τον Ιανουάριο». Παράλληλα, ανέφερε πως «το 2010 διαφαίνεται ότι θα είναι έτος ανάκαμψης τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ευρώπη. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια ανάκαμψη στη χώρα μας, στην αρχή μικρή και εν συνεχεία αυξανόμενη, όσο προχωράει δηλαδή ο χρόνος», με την προϋπόθεση όμως «ότι θα έχουμε δει τα χειρότερα της κρίσης διεθνώς».

Για την ανεργία, ο κ. Κοντοπυράκης προέβλεψε ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,1%, από 7,7% που ήταν πέρυσι και 9% που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2009. «Οπωσδήποτε όμως», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, «δεν είναι το τρομερό νούμερο που ακούμε στις άλλες χώρες». Πάντως, στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, η ΕΣΥΕ κατέγραψε 85.418 περισσότερους ανέργους σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2008.

Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο αναμένεται στο 0,7-0,8% από 0,8% που είχε ανέλθει τον Αύγουστο, ενώ στο σύνολο του έτους θα κυμανθεί στην περιοχή του 1,1% με 1,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή